Lise nakil işlemleri nasıl yapılır? En çok merak edilen ve kafa karışıklığına sebep olan konuların başında geliyor. Lise nakil şartları nelerdir? Lise nakilleri hangi tarihte yapılır? Lise nakillerinde taban puan şartı uygulaması var mı? Lise nakillerinde boş kontenjan şartı var mı? Gelin hepsine cevap bulalım.
Lise nakil işlemleri nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye başlarken, lise nakillerinin hangi tarih aralıklarında yapıldığından başlayalım. Bundan önce de önemli bir farkı açıklayalım. Lise nakilleri ile TEOG nakilleri birbirinden farklıdır ve farklı kurallara sahiptir. Bu yazı ‘lise nakilleri‘ ile ilgilidir.
28.10.2016 tarihinde ortaöğretim kurumları yönetmeliği değişmiştir. Değişiklerin lise nakil ile ilgili bölümleri şöyle:
Okullar arasındaki 10’uncu sınıf öğrencilerinin nakil ve geçiş süresi temmuz ayının sonu olarak belirlendi.
669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan askeri okullar ile 6638 sayılı kanunla kapatılan Polis Kolejlerinin öğrencileri için yönetmelikte bulunan ilgili hükümler kaldırıldı.
Nakil ve geçiş başvurusu, aralık ve mayıs ayları hariç olmak üzere her ayın ilk iş gününden başlayarak son iş gününden önce veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile yapılacak.
Klasik sanatlar ve musiki programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerinde açık kontenjan bulunması halinde, sadece diğer ortaöğretim kurumlarının 9’uncu sınıflarından Bakanlıkça belirlenen esaslara göre eylül ayının son haftasında yapılacak yetenek sınavı ile öğrenci nakil ve geçişi yapılabilecek.
Lise nakil dönemleri hangi tarih aralıklarında yapılabilmekte?

Lise nakil başvuruları aralık ve mayıs ayları hariç olmak üzere her ayın ilk iş gününden itibaren, her ayın son iş günü mesai saati bitimine kadar yapılabilmektedir.
Lise nakil başvuruları nereye ve nasıl yapılır?
Lise nakil başvurularınızı bulunduğunuz lisenin müdürlüğüne, dilekçe vererek yapabilirsiniz.
Lise nakil başvurusu sonuçları ne zaman ve nereden açıklanmakta?
Lise nakil başvurusu sonuçları, her ayın son iş gününde e-okul ve veli bilgilendirme sistemi üzerinden açıklanmakta. Milli Eğitim Bakanlığı TEOG nakillerinde olduğu gibi ayrıca bir duyuru yapmamakta. Yani öğrenci ve veliler nakil sonuçlarını kendileri kontrol etmeliler. Eğer ayın son iş gününde lise nakil sonuçları açıklanmadıysa, bulunduğunuz lise müdürlüğünden konu hakkında bilgi almanızı tavsiye ederim.
Lise nakil başvurularında taban puan şartı var mı? Nasıl?
Bu sene Danıştay’ın almış olduğu kararla lise nakil başvurularında taban puan şartı uygulanmakta. Yani lise nakil başvurusunda bulunacak öğrencinin puanı, başvuru yapacağı okulun puanına eşit ya da okulun puanından yüksek olmalı. Yoksa başvurusu başarısız olacaktır.
Lise nakil başvurularında okulların taban puanı nasıl belirleniyor?
Lise nakil başvurularında okulların taban puanları boş kontenjan sorgulama ekranından görüntüleyebileceksiniz. Okulların taban puanı, nakiller sonucu oluşan ve okula giren en son öğrencinin puanı demektir.
Lise nakil başvurularında boş kontenjan şartı var mı?
Evet. TEOG nakil başvurularında boş kontenjan şartı aranmıyordu. Yani okulun boş kontenjanı olmasa dahi başvuru yapılabiliyordu. Fakat lise nakil dönemlerinde başvuru yapılacak okulda boş kontenjan olmalı.
e-okul boş kontenjan sorgulama için tıklayın.
Lise nakil dönemlerinde taban puanlar ve boş kontenjanlar hangi sıklıkta güncelleniyor?
Lise nakil dönemlerinde taban puan ve boş kontenjanlar sistem üzerinden her ay güncellenmekte.
Lise nakil başvurularında en çok kaç okul tercih edebilirim?
Lise nakil başvurularında her ay 1 okul tercih edebilirsiniz.
Lise nakil başvuruları ne zaman başlıyor?
Eğer başvuru yapacağınız okulda boş kontenjan var ise ve taban puan şartını da sağlıyorsanız, aralık ve mayıs ayları hariç olmak üzere her iş gününde lise nakil başvurusunda bulunabilirsiniz. Sonuçlar ise her ay olduğu gibi başvuru yaptığınız ayın son iş günü e-okul ve veli bilgilendirme sistemi üzerinden açıklanacak.
Lise nakil yerleştirmeleri neye göre yapılmakta?
Lise nakillerinde yerleştirmeler boş kontenjan ve puan üstünlüğüne göre yapılmakta.
Diğer tüm sorularınız için Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni inceleyebilirsiniz. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği için tıklayın.
Bu yazının tüm hakları ozancorumlu.com’a aittir. www.ozancorumlu.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©
Ozan hocam,
Bahsi gecen nakil yonetmeligini buldum.asagida
ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_09/19093825_ynetmelikdeiiklii.pdf
Bu dosyanin madde 38 inde aynen
Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme
MADDE 38- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) a) Ortaöğretim kurumları arasında
nakil ve geçişler, öğrencinin okula yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan
bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılır.
Deniyor. Burda taban puan zorunlulugu yazmiyor.
Evladım inadına mı yapıyorsun ? 🙂
İşimi gücümü bırakıcam, sana var olan bir şeyi inandırmaya mı çalışacağım ben bilmiyorum ki 🙂
LİSE NAKİLLERİNDE TABAN PUAN UYGULAMASI VAR !
Verdiğin linkin uzantısında ne yazıyor okuma zahmetinde bulundun mu? ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_09/19093825_ynetmelikdeiiklii.pdf Eylül 2014… Eski yani…
10 kere sordun, 10 kere söyledim ki 1 kere söylemem yeterli olmalı 🙂 Ne yapabilirim daha fazla gerçekten bilmiyorum. İnanmıyorsan aç MEB’i sor, bu kadar zor bir şey de değil ki bu. Açmana gerek de yok, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni zaten paylaşmıştım, oradan da açıp okuyabilirsin. Haydi onu da okumaya üşendin, boş kontenjan sorgulama sayfasının altında yazan yazıyı oku. Hatta onu da okuma, ben yazayım buraya.
Bunun ötesinde yukarıdaki yazıyı boş yere mi yazdım ben ? Bir kere baştan aşağı dikkatli okusan bunların hiçbirine gerek kalmayacak. Arayıp bulduğunu söylediğin şeyin doğrusunu ben zaten yazıda link olarak paylaşmışım. Yukarıdaki yazının sonunda demişim ki :
Diğer tüm sorularınız için Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni inceleyebilirsiniz. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği için tıklayın.
Tıklasan olay bitecek…
Şimdi en yakın zamanda yapacagimiz tarih ne zamandan sonra başlio. Anlatamadiysam şoyle diyim şimdi 15 eyluldeyiz ayın kacindan itibaren yerlestigim okula istekte bulunup nakil olabilirim. Ve okul boş kontenjanları ne zaman aciklanacak vericeginiz bilgiler icin çok cok tesekkur ederim butun bilgileri verdiginiz icin sitenizin yakin takipcisiyim★★★
Merhaba.
Yarın gidip nakil başvurusunda bulunabilirsin. Lisene gittiğinde gerekli bilgilendirmeleri yapacaklardır. Okul boş kontenjanlarının ne zaman açıklanacağı belli değil. Bugün bekleniyordu fakat açıklanmadı. Açıklanınca gerekli duyuruları yapacağım.
Bu saatte bile cevap verdiğiniz icin tesekkurler hocam
Merhaba Hocam,
Ben 454.6401 puan ile bir Anadolu Lisesi’ne girdim.Ancak nakil istediğim lise 458 puan ile kapamış.Aylık nakillerle ilgili yazdıklarınızı okudum Taban puan ve boş kontenjan olayını anladım.Geçmek istediğim lise bizim puanımız düşmez,gerekirse 34 yerine 32 kişi ile mevcudu kapatırız şube açmayız diyor.Zaten şu an en son kontenjan durumları da gözükmüyor 9. sınıflar için.Okulun istediği taban puan karşılanmazsa biraz aşağısını almak varken niye eksik mevcut?Ayrıca gelinen son durumda hala Türkiye’de 248 bin civarı boş kontenjan var deniyor ama yaşadığım ilde Anadolu liselerinde bir tane bile gözükmüyor !!! Paylaşmak istedim…Ayrıca MEB’in bile veremediği bilgileri paylaştığınız için de teşekkürler…
Merhaba Figen.
Öncelikle bir yanlış anlaşılma var ortada. Her okul kontenjanını doldurmak zorunda değil. Böyle bir mecburiyetleri yok. Bu boş kontenjanlara kimse kafasına göre okuluna öğrenci alamaz. Ancak MEB bir nakil dönemi daha var, herkes eşit şartlarda tekrar başvuru yapabilir derse o zaman nakil başvurusu yapılabilir ki böyle bir şey bundan önce olmadı, bundan sonra da olacağını sanmıyorum.
3 tane nakil süreci vardı. Bu az bir hak değil. Bunun ötesinde de lise nakilleri var her ay.
Yaşadığın ilde kontenjan olmaması da kimsenin suçu değil. Arz-talep meselesi. Okullar kendilerine öğrenci seçmiyorlar. Öğrenciler bir sınava giriyor. Herkes için şartlar eşit. Ve YEP’lerin göre okulları tercih ediyorlar. Bu tercihler sonucu okullar da kontenjanlarını dolduruyor. Daha doğrusu sistem öğrencileri tercihleri doğrultusunda okullara yerleştiriyor.
Şimdi okulu aradım boş kontenjanlar için e okul da liste yayınlanacak dediler. Böyle bir durum var mı?
Merhaba Kaan.
Evet. TEOG 4. nakil sonucu oluşan yeni kontenjanlar açıklanacak. Gerekli duyuruları yapacağım siteden.
Merhaba hocam.
Ayın sonunda kontenjanlar açıklanıcağına gore biz internetten mi yapıcaz o 1 tercihi yoksa okula gitmemiz mi gerekiyor?
Merhaba Çağla.
Lise nakilleri bulunduğun lisenden yapılıyor. Yukarıdaki yazıda detaylı anlattım.
Hocam taban puan uygulaması uygulanıyor gözüküyor fakat uygulanmıyor işte kanıtı
Merhaba Mert.
Bir haber sitesi ‘kanıt’ değildir canım benim… Verdiğin haber 2 ay öncesine ait ayrıca. MEB’i ararsan uygulanıyor mu, uygulanmıyor mu kendin öğrenebilirsin.
Hocam ıkı ay iceridinde yeniden bir haber mi yayınlandı? Benim size yolladıgım link direkt olarak temmuz15 devyayınlanmış karardı. Tekrar yeni yapılan düzenleme varsa onun linkini iletirmisiniz. Tşkler
Kaan’cım. Her okuduğunu şeyi sanki kutsal kitapmış gibi doğru algılaman çok yanlış bir şey. Öncelikle bunu bil. Her okuduğun, her yazılan doğru değildir. Her gördüğüne, duyduğuna, okuduğuna inanma. Sadece işine böylesi daha iyi geliyor diye kendi inanmak istediğin şeylere yönelmen, inanman sana uzun vadede büyük sıkıntılar yaratacaktır.
Yukarıdaki yazıda MEVCUT YÖNETMELİK var. Buraya zilyon tane soru sordun, zilyon tane link verdin vs. Yukarıda sizler için yazdığım yazıyı her şeyiyle 1 kere inceleseydin, mevcut ortaöğretim kurumlar yönetmeliği‘nin de linkini verdiğimi, HER ŞEYİN orada olduğunu da görebilecektin.
hocam istigim liseye 4 punala gıremedım nakilerde girebilirmiıim ,
Merhaba Sinem.
Yukarıdaki yazıyı okudun mu ?
Merhaba ben 3.nakilde baska liseyi tutturdumda vazgrctim oraya gitmekten nasil eskiyr geri donebilirim
Merhaba Yusuf.
Geri dönemezsin. Nakilde en son hangi okul çıktıysa o okulun öğrencisisin.
Ayin sonunda aciklanmasi o kadar sacma ki .ben bu ay bos kontenjan cikan okula basvurdugumda ekimin basinda aciklanicak.dolayisiyla okullar acilmis olcak.ne yapicam ben iki üc gün eski okulda bekleyip(nakil kabul edilince)haftanin ortasinda istedigim okula mi gidecegim.herkes kaynasmis olur ve uyum saglamak cidden zor olacak -_-
Okullar 28inde acilcagindan bu ay erken aciklanma gibi bir sey varmi yoksa yine ay sonu mu aciklanacak?
Merhaba.
Saçma değil. Nakil özel bir istek. Yapman gerekmiyor. Kurallar da bu şekilde.
hocam ben istedigim liseye4 puanla gıremedım bu nakıllerde gırebılırmıyım
Merhaba Sinem.
Yukarıdaki yazıyı okursan, lise nakillerinde taban puan uygulaması mevcut. Yukarıdaki yazıda anlattım.
Bence MEB, her okulun taban-tavan puanı dahil, puan dağılımını bile açıklamalı, bu karanlık niye? Amaç, benzer seviyedeki öğrencileri aynı okulda toplamak ise, ki doğru bir yaklaşım, neden öğrencilerden , velilerden bu bilgiler gizleniyor? Ortalaması 400 puanlık bir okuldaki 450 puanlık öğrenciye de yazık, 350 puanlık öğrenciye de, öğretmenlerine de…
Bu işin mantığını bilen birisi lütfen beni de aydınlatsın…
Yanlışlık şurada; diyelim 400 tabanla puanla son öğrenciyi aldınız, bu öğrenci nakil yapmadı, ve 450 puanlık birisi boş kontenjana başvurdu, ve nakil gerçekleşti. Bu durumda, bu okulun taban puanı 450 olabilr mi, belki tavan puanı bile o değilken?
450 puanlık bi ogrenci girdiginde, farklı taban puan denilen şey okula giren en düşuk puanlı ögrenci.
peki hocam liselerdeki taban puanlarda düşüş olurmu
Merhaba Sinem.
Bunu kimse bilemez.
bu demek oluyorki aylık nakillerdede istediğimiz okula yerleşemiyoruz ..zati puanımız yetseydi 3 nakil döneminde yerleşirdik 10 puan esnetselerdi bari .istemediğimiz okula gitmek zorundayız..yanılıyormuyum hocam:(
Bu taban puan uygulaması mantıklı bir uygulama aslında. Fakat eksik düşünülmüş bana göre de. Bir öğrenci 100 puan üstündeki okula gitmemeli. Bu çok büyük bir saçmalık, büyük bir haksızlık ve öğrencinin kendisine de zarar. Zaten bu tarz öğrenciler sınıfta kalıp sonra tekrar nakille başka okullara gidiyorlar. Fakat bu uygulama da biraz katı bir uygulama. Ama yapılacak bir şey yok. Şu an uygulama böyle.
Hocam simdi 415,7 puanım var istedigim okulda 417 kapatmistı 3 nakil boyunca 1 kontejan aldı o da 415.8 le almis ben yerleşemedim. Bu puan dediniz özel okula kayıtlar başlayinca kontejan açilacak dediler. O zaman taban puan azalirmı ve ben başvuru yaptiğimda ekim ayinin son iş günümü yoksa 10.sınifta mi gecerim simdiden tesekkurler tum sorularima ayri ayri cevap verirseniz cok sevinirim cunku kafam cok karisik hocam 🙂
Merhaba Fatih.
Yarın lisene gidip puanın yetiyorsa ve boş kontenjan da varsa lise nakil başvurusunda bulunabilirsin. Her ayın son iş günü açıklanıyor ve başarılı olursan gidiyorsun o liseye. Lise müdürlüğünü ararsan ya da direkt okula gidersen okuldaki yetkililer de sana bu konuda yardımcı olacaklardır.
sınıflar için, 3. nakilde oluşan puanın okulun yeni taban puanı olması mantıksız geliyor; şöyle ki 400-410 puan aralığında kayıt gerçekleştirmiş bir okula 450-500 puanlık birer öğrenci yerleştirseniz, o okullara artık daha yüksek puanlardan nakil olabilir, bu da taban puanı yüksek olan okul sayısını artıracak, bu nedenle de nakiller az puandan yukarıya doğru değil de, daha çok yüksek puandan aşağıya doğru yapılabileceğini göstermektedir. Uygulamada esas son girenin puanı ise, bence bu yanlış uygulama nedeniyle sistem kitlenecektir.
hocan 9 .sınıfda 1 donem ortalamam yüksek olursa ıkıncı donem ıstedıgım okula geçiş yapabılırmıyım
Merhaba Sinem.
Lise nakillerinde ne gerekiyor, nasıl yapılıyor, yukarıdaki yazıda mevcut.
Hocam 9. Sınıf hakkında ders çalışma programı hazırlayabilir misiniz?
Merhaba Eda.
Ders çalışma programı kişiye özel hazırlanır. Genel bir program hazırlamam ne yazık ki mümkün değil. Okulundaki rehberlik öğretmenin bu konuda sana yardımcı olacaktır.
Sınıfta bakılık olmazsa artık 10. Sınıfta hocamm
Sınıfta olmazsa nakilim 10. Sınıfta tekrar deniycem demek istedim yanlış yazmışım …
Tekrar merhaba hocam..
Peki hocam lise puanlarının düşme olasılığı var mı? Bide 9. Sınıf puanı ile 10. Sınıf taban puanı aynı mi oluyor ??
Merhaba.
Düşer, artar diye bir yorumda bulunmak imkansız. Bilemeyiz bunu. 9. sınıf puanı ayrı, 10. sınıf puanı ayrı.
merhaba hocam benim arkadaşım gecen sene 372 puanla 450 lik liseye girdi ama ben 4 puanla ıstedıgım lıseye gıremıyorum nıye
Merhaba Gökçe, Serpil, Nezihe ya da Nur.
Geçen sene geçen senedir, bu sene bu senedir. 372 puanla 450 lik liseye girebilmesi abuk bir durum zaten.
hocam 1 puan yüksek dahi olsa kabul olmazmı yani
Merhaba.
1 değil 0,001 de olsa olmaz.
Nerhaba hocam benım okulumla aramda yarım puan var yapamıyorum ama bu boyle devam edermi her ay okulun puanı duşermi
Saygılarla
Merhaba Serdar.
Lise nakil zamanı geldiğinde e-okul dan bakacaksın okulun puanına. Senden yüksekse yapacak bir şey yok. Her ay güncellenebilir puanlar. Düzenli kontrol etmen gerekiyor.
Hocam okulun puanı benden yarım puan yüksek Yani başvurursam red mi gelecek?
Merhaba.
Evet. Yukarıdaki yazıda açıkladığım gibi.
Merhaba Hocam
Benim puanımla istediğim okul arasında biraz puan farkı var yani okulun puanı benim puanımdan yüksek ben bu liseye nakil başvurusunda bulunabilir miyim yoksa illa puanımın eşit olması mı gerekiyor.. Teşekkürler….
Merhaba.
Yukarıdaki yazıyı okur musun lütfen ?
Yani okulun puanından düşük olunca puanımız okula nakil başvurusunda bile bulunamıyoruz adalet mi bu?
Bunu bana niye soruyorsun evladım ? Ben mi koydum bu kuralı 😀
Hocam, cok komiksiniz 😀