Rektör olmak isteyen profesörler, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) özgeçmişlerini gönderecek. Bunun için en az 3 yıllık profesörlük şartı aranacak. YÖK, isterse adayları mülakata alacak ve haklarında ‘güvenlik soruşturması’ yaptıracak. Cumhurbaşkanı, YÖK’ün belirlediği listeden atama yapmayıp, istediği başka üniversiteden bir profesörü de rektör olarak görevlendirebilecek.
Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kaldırılan rektörlük seçimlerinin nasıl yapılacağına yönelik detaylar netleşmeye başladı. YÖK’ün yeni sistemle ilgili yaptığı çalışmaya göre, rektör adayı olmak isteyen akademisyenlerde, en az 3 yıl profesör olarak görev yapmış olma şartı aranacak. Rektörler, daha önce üniversitenin dekanlık, rektör yardımcılığı gibi idari görevlerinde bulunmuş kişiler arasından seçilecek.
Rektör adayı olmak isteyen akademisyenler, YÖK’e özgeçmişleriyle başvuru yapacaklar. Öğretim üyeleri, görev yaptıkları üniversite dışında bir üniversiteye rektör olabilmek için de başvuruda bulunabilecek. YÖK Genel Kurulu, gerekli görürse rektör adaylarını görüşmeye davet edecek. Adayların, terör örgütleri ile ilgisi olup olmadığı araştırılacak. Bu kapsamda istihbarat birimlerine ‘güvenlik soruşturması’ yaptırılacak.
ATAMA OLMAZSA YENİ LİSTE
YÖK, uygun gördüğü 3 adayı listeleyerek Cumhurbaşkanı’na gönderecek. Cumhurbaşkanı adaylar arasından bir seçim yaparak rektör atayacak. Cumhurbaşkanı, YÖK’ten gönderilen isimler arasından bir ay içinde atama yapmazsa, YÖK 15 gün içinde aday listesini yenileyip tekrar Cumhurbaşkanı’na sunacak. Cumhurbaşkanı atama yapmazsa istediği üniversiteden istediği profesörü rektör olarak görevlendirecek. Farklı ilde çalışan akademisyenler de dışarıdan rektör olarak atanabilecek. Düzenlemeyle örneğin İstanbul Üniversitesi’ne Gazi Üniversitesi’nden rektör ataması olabilecek.
Eski düzenlemede, üniversitelerde aday belirleme seçimleri yapılıyordu. Seçimlerde en çok oy alan 6 üyeden 3’ünü YÖK belirliyor ve Cumhurbaşkanı bu 3 aday arasından rektör atıyordu.
Kanun Hükmünde Kararname düzenlemesiyle YÖK Denetleme Kurulu üyelikleri de değiştirildi. Mevcut üyeliklerin tamamı sona erdirildi. Yeni üyeler 3 yıllığına atanacak. Bugüne kadar Genelkurmay Başkanlığı’ndan tahsis edilen 1 üye belirleme yetkisi kaldırıldı. Bunun yerine Milli Savunma Bakanlığı 1 üye belirleyecek.
Hürriyet