Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan yaklaşık 18 milyon öğrenci 22 Ocak Cuma günü karne alarak iki haftalık yarıyıl tatiline çıkacak.
2015-2016 eğitim yılında ilkokula kaydı yapılan yaklaşık 1 milyon 136 bin birinci sınıf öğrencisi de ilk defa karne ile tanışacak. Öğrenciler ile birlikte yaklaşık 900 bin öğretmen 25 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında yorgunluk atacak. İkinci dönem ise, 8 Şubat 2016 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.
Karalar bağlamaya gerek yok
Karnelerinde notları iyi durumda olan öğrenciler rahatken, bazı dersleri zayıf olanlar ise ‘karne stresi’ne girebilir. Aileler, çocuklarının getireceği karneyi heyecanla beklerken uzmanlar da bazı uyarılarda bulunuyor. “Sadece karneye bakıp çocuğu azarlamak, cezalandırmak ya da ‘aferin’ deyip hediye almak yetmiyor” diyen Psikolog Nevin Dölek’in ailelere önerileri şöyle:
“İlk önereceğim şey, çocuğun karnesini aldıktan sonra bir çay, kahve alıp ‘Gel seninle bu dönem üzerinden karnenin değerlendirmesini yapalım’ diyerek karşılıklı konuşmaları. Bu, ikinci dönem için çocuğa yol göstermek amacıyla yapılmalı. Yani sadece karneye bakıp çocuğu azarlamak, cezalandırmak ya da ‘aferin’ deyip hediye almak yetmiyor. Çocuğun kendisine de bir değerlendirme fırsatı, bu terbiyeyi vermek gerekiyor. Ayrıca bu birinci karne. Olumsuz sonuçlar varsa karalar bağlamaya gerek yok ama belli ki ikinci dönem çocuğu biraz daha yakından takip etmeniz gerekecek. Bu konuşma çocuğun zayıfları varsa ve notlarının önemli bölümü 2 ya da 3 ise yapılmalı. Çocuğun bu durumu nasıl açıkladığına bakmak gerekiyor. Ayrıca ikinci dönem için ne planladığını, düşük notları geliştirmek için ne amaçladığını öğrenmeli ve ‘Anne-baba olarak senin için ne yapabiliriz’ diye sormalılar. Karnede 4’ler varsa bütün notların 5 olması için bu tarz bir konuşmaya gerek yok. O zaman da bunu nasıl başardın, neydi sende bu başarıyı sağlayan gibi bir değerlendirme yapabilirsiniz. Bu konuşma başarının devamlılığını, çocuğun düşünmesini ve neyi nasıl başardığını fark etmesini sağlayacaktır.”
İKİNCİ DÖNEM SINAV MARATONU YAŞANACAK
İkinci dönem ortaokul 8’inci ve lise 12’nci sınıf öğrencileri için sınav maratonu ile geçecek. Ortaokul son sınıf öğrencilerinin iyi bir liseye girmek için yarışacağı TEOG sistemi kapsamında düzenlenen ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan’da yapılacak. Buna katılamayan ve geçerli nedeni bulunan öğrenciler ise 14-15 Mayıs’ta düzenlenecek mazeret sınavlarına girecek. Sonuçların ise haziran ayında açıklanması planlanıyor.
YGS başvurusu için son gün 20 ocak
Lise son sınıf öğrencileri ve mezun adaylar, ikinci eğitim döneminde üniversiteye giriş sınavlarının heyecanını yaşayacak. İlk adım olan YGS’ye girmek için başvuru süreci 20 Ocak saat 23.59’da sona erecek. Adaylar internetten veya başvuru merkezlerinden işlemlerini tamamladıktan sonra ilgili bankalara sınav ücreti olan 55 TL’yi yatıracak. Bunun için son gün ise 21 Ocak.
Sonuçların 25 mart’ta açıklanması bekleniyor
YGS, 13 Mart Pazar günü yapılacak. ÖSYM bu yıl adaylar için bir yenilik yaparak, sınav sonuçlarını açıklama takviminide belirledi. YGS sonuçlarının 25 Mart’ta açıklanması planlanıyor. Bu sınavda baraj puanını geçen adaylar, ikinci aşama olan LYS’ye girmeye hak kazanacak.