Özel Ders
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Taşınıyor Mu

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Taşınıyor Mu ?

İstanbul Üniversitesi’nin tıp fakültelerini taşınma süreci bekliyor. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da mezun olduğu İstanbul Tıp Fakültesi, Sultangazi’ye taşınabilir. Cerrahpaşa ise 40 milyona kurulacak prefabrik yapılarda eğitim vermeye hazırlanıyor.

BÜYÜK kapasiteli ve yeni yapılmış bir hastane arayan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin, Sultangazi’de yapımı devam eden bir binaya taşınması gündemde. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ise yeni binasına kavuşana kadar prefabrik yapıda hizmet vermesi planlanıyor. Taşınmaların nedeni olarak, binaların depreme dayanıksız ve yetersiz olması gösteriliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu, tartışmalı taşınma süreciyle ilgili Hürriyet’in sorularını yanıtladı:

TAŞINMA 1.5 YIL İÇİNDE: Türkiye’nin en köklü kurumlarından biriyiz. Fakültemiz eski olduğu için yıkılarak yeniden yapılacak. En erken 1.5 yıl içinde taşınacağız. 2017 başında yeni fakülte için kazma vurulmasını ümit ediyoruz. Yer arıyoruz. 3-5 alternatif olsa da henüz kesinleşmedi. Sultangazi’de yapımı süren 600 yataklı hastane de alternatifler arasında. Yaklaşık 1.300 hastane yatağımız var. Yeni yapılan devlet hastanelerinin kapasitesi 600 civarında, en fazla 900’e kadar çıkabiliyor. Sağlık Bakanlığı’ndan geçici olarak kullanabileceğimiz büyük kapasiteli hastane istiyoruz. Çünkü eğitim ve hastane hizmetini birlikte vereceğiz. İstediğimiz yeri bulabilirsek klinik ve temel bilimlerle birlikte gideceğiz ama olmazsa temel bilimler Avcılar’a tek başına taşınacak. Sürecin hızlanması için çalışıyoruz ama Anıtlar Kurulu’yla ilgili işler yavaş ilerliyor.

İFLAS ETMEDİK: Fakültelerimizin iflas ettiği söylentileri doğru değil. Sağlık Bakanlığı, Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp’a 20 milyon lira destek verdi. Çapa, Cerrahpaşa, Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi ile Onkoloji ve Kardiyoloji Enstitüsü’nün toplam borcu 74 milyon lira. Sorunların giderilmesi için çok uğraşıyoruz. Devlet de destek veriyor. YÖK ile Sağlık Bakanlığı yeni düzenlemeler yaptı. Borcun temel nedeni Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarının 9.5 yıldır hiç artmaması. Örneğin safra kesesi ameliyatı yapıyoruz, maliyeti 1600 lira ama devlet 1000 lira ödüyor. Ameliyat, tahlil sonuçları gibi uygulamalarda hiç ücret artışı olmadı ama alınan malzeme fiyatları dövizle birlikte yükseliyor. İkinci önemli neden denge tazminatını devletin ödememesi. Ayrıca çok iyi çalışan arkadaşlarımız bulunuyor ancak verimli çalışmayanlar da var. Denge tazminatı, hemşirelerin alındığı geçici kadrolardaki giderlerin devlet hastanelerinde olduğu gibi döner sermaye yerine kamu tarafından karşılanmasıyla sorun giderilir. Devletten istediğimiz, gelir farkını engellemek için personele ödenen denge tazminatının ve hemşirelik gibi geçici 4B kadrolarının katma bütçeden ödenmesi. Bunu ilgili kurumlara ilettik. Böyle olursa zarar değil kâr ederiz.

CERRAHPAŞA’DA PREFABRİKLER İÇİN 40 MİLYON LİRA BÜTÇE AYRILDI

Prof. Dr. İbrahim İkizceli (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı) Fakültemizde Alt ve Üst Cerrahpaşa diye iki bölümde çalışmalar başladı. Hastanemizin monoblok kısmı, beyin cerrahisi ve merkez laboratuvarlar alt bölümde olacak. Üç katlı sekiz prefabrik yapılacak. Alt Cerrahpaşa’da temel bilimler binası yıkılıp hastane destek birimi kurulacak. Üst Cerrahpaşa’da sadece tarihi yapılar yıkılmayacak. Üst bölüm hastane bloku olacak. Dahiliye servisi yıkılmayacak binalara taşındı. Acil servis için de aynısı uygulanacak. Üç yıl dayanıklı, 40 milyon bütçe ayrılan prefabrik yapı için Ocak 2016’da ihale olacak, martta inşaat başlayacak. Boşaltmaya başladığımız Üst Cerrahpaşa’da haziran-ağustos gibi inşaat olacak. En geç Ağustos 2017’de yıkılacak Alt Cerrahpaşa’da eğitim ve hastane hizmeti verilecek.

AZİZ SANCAR ‘MİKROP’ DERSİNDEN ZORLANMIŞ

Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu, “İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü aldığını duyduğumda çok mutlu oldum. İstanbul Tıp’ın, Türkiye’nin en iyi fakültesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü yapısı, vizyonu bakımından en üst seviyelerde hocalarımız var. Bu başarının arkasında eskiden gelen kaliteli eğitim yatıyor. Sancar, 1963 yılında girdiği fakülteden 1969’da mezun oldu. O dönemde karne vardı. Not puanlamaları ‘geçmez’, ‘orta’, ‘iyi’, ‘pekiyi’ olarak verilirdi. Sancar’ın bütün notlarını inceledik. 6 yıl mikrobiyoloji dersi, (biz buna öğrenciyken ‘mikrop’ derdik) dışında diğerleri ‘pekiyi’, mikrop dersi ‘iyi’. Aziz Sancar’a teşekkür belgesi gönderdik. Belgenin bir tarafına mezun olduğu delikanlılık fotoğrafını, diğer yanına şimdiki fotoğrafını ekledik” dedi.

Hürriyet Eğitim

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Taşınıyor Mu ?

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş