Tercih zamanı geldiğinde bir çok öğrenci ve velinin kafasında okul türleri hakkında ne yazık ki çok bilgi olmuyor. Ben de bu yüzden sizlere bu yazıda okul türlerinin üniversite kazanma başarıları hakkında bilgiler vermek istiyorum.
TEOG tercih zamanlarında tüm öğrenci ve adayların kafasındaki sorulardan bir tanesi ‘Hangi lise türüne gitmeliyim?‘ oluyor. Bunun için eğer okumadıysanız Lise Türleri yazısını okumanızı tavsiye ederim. Eğer okuduysanız devam edebiliriz.
Öncelikle lise türleri yazısında da bahsettiğim okul türlerine göre TEOG puan aralıklarını genel hatlarıyla bir inceleyelim:
LİSE TÜRÜ |
PUAN ARALIĞI |
|
500-485 |
|
485-450 |
|
450-400 |
|
400-385 |
|
385-330 |
|
330-0 |
Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde, aslında bu tablonun üniversite kazanma oranlarıyla büyük paralellik içinde olduğunu da söyleyebiliriz. (İstisnalar elbette her zaman vardır.)
Lise okul türlerinin üniversite kazanma başarı oranları hakkında fikir sahibi olmak için son 3 yılın LYS sonuçlarını incelemek faydalı olacaktır. Ben de sizler için bu verileri derledim. Veriler resmi ÖSYM verileridir ve LYS-2012, LYS-2013 ve LYS-2014 sınavları sonucu adayların aldıkları puanların okul türlerine göre dağılımları gösterilmiştir.
(Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.)
Dikkatinizi çekecektir ki yukarıdaki resimlerde belirtilen bir çok okul türü şu an yok. Bir çok okul türü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kategorisinin altına girdi. Anadolu Öğretmen Liseleri diğer türlere dağıldı. Hatta bazıları da Anadolu Lisesi oldu. Fakat gene de bu tablolardan belli başlı çıkarımlar yapabiliriz:
- Fen Liseleri ve Özel Fen Liseleri‘nin üniversite başarı oranlarının ne kadar yüksek olduğunu gayet rahat söyleyebiliriz ki bu zaten bilinen bir gerçek.
- Anadolu Liseleri tercih edecekler için yukarıdaki tablolar çok net bir şey söylemiyor bizlere. Çünkü bir kaç sene önce tüm düz liseler Anadolu Lisesi oldu. Bir çok düzenleme geldi. Bu yüzden bu okul türündeki liselerin eğitim kaliteleri çok dağınık. Yazının en başında belirttiğim köklü Anadolu Liseleri’nin (Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi vb.) üniversite başarıları gayet iyidir. Diğer kategorilerde ele alacağımız liseler için de genelleme yapmak biraz zor. Peki neye göre tercihte bulunacağız ? Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesinden Türkiye’deki tüm liselerin resmi internet sitelerine erişebilirsiniz. Bu sitelerde de bir çok lise, kendi öğrencilerinin üniversite kazanma başarılarını açıklarlar. Hangi öğrenci kaç puan almış, hangi üniversite ve bölümü kazanmış inceleyebilir ve fikir sahibi olabilirsiniz.
- Özel Lise kategorisini incelediğimizde de bir çoklarının şaşıracağı derecede düşük bir oran görebilirsiniz. Özel Lise’nin adı fiyakalı gelse de kazın ayağı öyle değil. Özel Lise tercihi yapacak öğrenci ve veliler de mutlaka çok dikkatli olmalılar. Özel Lise kategorisindeki liselerde de Anadolu Lisesi türünde olduğu gibi çok farklı eğitim kalitesinden okul mevcut. Özel Lise tercih etmeyi düşünen adaylar, binaların dış görünüşlerine değil, eğitim kalitelerine bakmalıdırlar. Hele ki TEOG 2015 için konuşursak, bu sene bir çok dershane özel okul oldu. Halen dershane gibi eğitim veren okullar var. Bu yüzden adaylar çok dikkatli olmalılar ve düşündükleri okulları mutlaka çok iyi araştırmalılar.
- Sosyal Bilimler Liseleri‘ni incelediğimizde de üniversite kazanma oranlarının ne kadar yüksek olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bunun elbette bir çok sebebi var. Örneğin sınıfların 30 kişinden fazla olamaması -ki geçen sene 24 idi- bir etken. Liseye başlar başlamaz müfredatın TM ve TS ağırlıklı, nokta atış olarak ilerlemesi ve bu liseye başlayan öğrencinin daha 1. sınıftan itibaren meslek olarak nereleri hedeflediğinin aşağı yukarı belli olması da bir etken. Elbette sayısının az olması da bir etken. Nihai olarak Sosyal Bilimler Lisesi düşünen adaylar da gidecekleri okulları iyice araştırmalı, bu lise türünden mezun olurlarsa hangi meslekler sahip olabileceklerini ve bu mesleklerin iş olanaklarını detaylı olarak incelemesi gerekmekte.
- Meslek Liseleri‘ni tercih edecek adayların işin biraz daha zor. Çünkü Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi türü altında bir çok alan var. Bu türü seçecek adaylar mutlaka aklında olan alanları, mezun olduktan sonra hangi mesleklere sahip olabileceklerini, iş imkanlarını, üniversiteye girişte ek puan verilip, verilmediğini sıkı bir şekilde araştırmalılar. Diğer lise türleri için önerdiğim şey bu lise türü için de geçerli. Okullara gidin, birinci ağızdan bilgi almaya çalışın muhakkak.
Toparlamak gerekirse, hangi okul türünü seçeceğiniz gördüğünüz gibi çok önemli. Elbette sadece verilere bakarak tercih yapmak da yanlış olabilir. Örneğin kamu istiyorsanız bunun yeri Fen Liseleri değil, Sosyal Bilimler Liseleri ya da kaliteli Anadolu Liseleridir. Ne olmak istediğiniz, hangi derslerden daha çok zevk aldığınız gibi şeyler de tercihlerinizde bir kriter olmalı.
Her şey gönlünüzce olsun.
TEOG hakkındaki kafanıza takılanları sormak için tıklayın.
Hocam Merhaba,
TEOG Sınavında 495 civarında puan alan biri Bu yıl hazırlık olan bir anadolu lisesinde hazırlık okuyup, memnun kalmaz ise seneye kontenjan olduğu ve puanının yettiği başka bir Anadolu Lisesi’ne 9. sınıfa Nakil yapma hakkı vardır değil mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba.
Hazırlık okuyunca durumlar değişiyordu diye hatırlıyorum ama emin değilim. Okul müdürlüğüne danışmanızı tavsiye ederim.