Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 400’e yakın okula terör saldırısı olduğunu, zarar gören okulların onarımı için ise 100 milyon TL’ye yakın kaynak kullanıldığını belirtti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün MEB’in 2016 bütçesiyle ilgili konuşan Bakan Avcı, özetle şu bilgileri verdi:
Bu yıl da bütçeden en fazla payı eğitime ayırdık. Bütçe payımız 2002’de 10 milyar TL iken 2016’da 100 milyar 390 milyon 305 bin TL oldu.
TEOG ile ortaöğretim kurumlarına ayrı bir sınav olmadan öğrenci yerleştirme uygulaması başlatıldı. Özel sektörün eğitimdeki katkısını arttırmak amacıyla verilen teşvik düzenlemeleri devam edecek. Yeni özel okulların açılmasını teşvik amacıyla çeşitli tedbirler öngörülüyor. Bakanlığın 2015-2019 Stratejik Planı’nda özel öğretimin payının okul öncesinde 9.16’dan 23’e, ilkokullarda 3.31’den 6’ya, ortaokullarda 3.51’den 7’ye ve ortaöğretimde 4.78’den 12’ye çıkarılmasını hedefliyoruz.
ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİ
Geçen yıl bazılarına birden fazla olmak üzere 400’e yakın okulumuza terör saldırısı yapıldı. Eğitim hakkını elinden almayı hedefleyen bu terör saldırılarını ve bu saldırıyı, çocukların can güvenliğini hiçe sayarak vahşice yapan bu teröristleri kınıyorum. Bu saldırılar nedeniyle MEB bütçesinden donatım, onarım ve acil ihtiyaçlar için fazladan 100 milyon liraya yakın kaynak kullanıldı.
Bu yıl, 22 bin 272 kurs merkezinde, 253 bin 494 kadrolu öğretmen ve 38 bin 395 ücretli öğretmenin hizmet verdiği destekleme ve yetiştirme kurslarına 4 milyon 306 bin 858 öğrenci başvurdu.
5-17 yaş arasında yaklaşık 620 bin Suriyeli çocuğun 310 binine eğitim veriyoruz. MEB’e bağlı okullarda bulunan 73 bin Suriyeli öğrencinin öğretim yılı sonuna kadar 105 bini geçmesi hedefleniyor. 2015-2016 eğitim yılının başlamasıyla kamplardaki geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık 82 bin, şehirlerdeki merkezlerde yaklaşık 155 bin Suriyeli öğrenci okuyor. Hedef, yıl sonuna kadar 450 bin.
‘Öğretmen Strateji Belgesi’ kamuoyunun dikkatine nihayet sunulacak. Ülke genelinde öğretmen doluluk oranı yüzde 93’lere ulaştı. Hedef yüzde 100. 2015-2016 eğitim yılında 45 bin 351 ücretli öğretmen de görev yapıyor.
YERELE YETKİ DEVRİ
Yeni dönemde bakanlığın kurumsal örgütlenmesini, eğitim sisteminin ulusal düzeyde politika belirleme, koordinasyon ve denetiminden sorumlu olacak şekilde geliştireceğiz. Öğrenciyle ilgili sorunların okul düzeyinde çözülmesi ilkesini esas alarak, merkezden yerele doğru yetki devrini gerçekleştireceğiz.
Okulları akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif performansa göre değerlendirerek, sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını sağlayacağız. Ortaöğretimde uyguladığımız okul bazlı bütçe yönetimine, temel eğitim okullarımızın da geçmesi için çalışmalarımızı tamamlayacağız.
Bazı bölgelerde değişik gerekçelerle aksayan eğitim sürecini tamamlamak üzere destekleme kursları düzenlendi. Özellikle Güneydoğu’da güvenlik eksenli tedbirler, boykot ve engellemeler neticesinde, eğitim öğretime verilen ara ve kayıpların telafisi amaçlı tedbirler alındı. Bu kapsamda, özellikle 8 ve 12’nci sınıflar merkeze alınarak, bütün kademelere ara tatili de dahil olmak üzere programlar uygulandı. Ayrıca ikinci dönemde de bu tedbirler devam ettirilecek.
Kamu, özel sektör ve yüksek-öğretimin temsil edildiği, eğitim sisteminin talep ve arzı arasında bağlantı kuran ve bu çerçevede yükseköğretim politikalarını ele alan bir ‘Yükseköğretim Planlama Kurulu’ oluşturulacak.
92 SAHTE DİPLOMA
Bakan Avcı, TGRT Haber’de katıldığı bir programda da sahte diplomalı öğretmenlerle ilgili, “Bugün itibariyle sayıları 92’yi bulan öğretmenin, aslında sahte diplomalarla atamasının yapıldığı tespit edildi. Ayrıca 117’ye yakın şaibeli istifa var” dedi.