Özel Ders
Görme-Engelliler-İçin-‘Sesli-Soru-Bankası’

Görme Engelliler İçin ‘Sesli Soru Bankası’

Görme engelli öğrencilerin YGS’ye hazırlanması için son 40 yılın çıkmış sorularından oluşan 1600 soruluk YGS testi seslendirildi. Sesli Soru Bankası Projesi Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) ve İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla hayata geçirildi.

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen proje tanıtım toplantısında projeyle ilgili bilgiler veren KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, KKB’nin her yıl düzenlediği Hayal Edin Gerçekleştirelim sosyal sorumluluk proje fikirleri yarışmasının 2016 yılı eğitim kategorisi birincisi Sesli Soru Bankası Projesinin ilk fazının hayata geçirildiğini söyledi.

Hayal Edin Gerçekleştirelim proje yarışmasına gelecekte karar verici konumuna geçecek gençlerin sosyal sorumluluk bilinçlerini geliştirmek ve yaratıcı enerjilerini bu alana yönlendirme hedefiyle başladıklarını anlatan Akdeniz, “Sesli Soru Bankası projesiyle bu hedefimize çok doğru bir şekilde ilerlediğimizi anlıyoruz. Engelli bireylerin üretim toplumuna dahil olabilmeleri için fırsat eşitliğine dayalı kişisel, mesleki ve akademik eğitim programları oluşturmayı hedefleyen projenin ilk seslendirme aşamasında KKB’nin gönüllü çalışanlarına sesli kitap ve soru okuma kuralları ile metin düzenleme konularında bir eğitim verildi” dedi.

“KKB gönüllü çalışanları tarafından seslendirildi”

Gönüllü KKB çalışanlarının özverili ve sabırlı çalışmalarıyla bu projenin hayata geçmesine destek olduğunu belirten Akdeniz, şunları söyledi:

“Proje kapsamında KKB gönüllü çalışanları tarafından seslendirilen 10 YGS deneme testinin içerisindeki 1600 soru paydaşlar ortaklığıyla 2 bin görme engelli öğrenciye ulaştırılmak üzere seslendirilmeye devam ediyor, hazırlıklar sürüyor. Bununla birlikte KKB olarak projenin ikinci fazı için toplamda bin 299 sayfalık 4 farklı YGS kitabının seslendirilmesini hedefledik. Proje yeni kaynakların eklenmesiyle devam edecek. Bu projeye inanarak bize destek veren paydaşlarımıza, değerli jüri üyelerimize, emeği geçen kurum çalışanlarımıza ve bu güzel projeyi yaratan Emre Taşgın’a teşekkür ediyorum.”

“Proje gönüllülük esasına dayanıyor”

Görme engellilerin eşit şartlarda eğitim alabildiğini söylemenin mümkün olmadığını belirten proje sahibi ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) Başkanı Emre Taşgın ise projenin hayata geçmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye’de her yıl yüzlerce görme engelli öğrencinin üniversite sınavlarına girerek akademik hayata adım attığını hatırlatan Taşgın, engellilerin eğitimi alanında somut gelişmeler kaydedilmesine rağmen eşit şartlarda eğitimin sağlanamadığını söyledi.

Büyük bir görme engelli kitlesi sınavlara kendi imkanlarıyla, hatta yakınlarının kendilerine soru okuması yoluyla, çalışabildiğini söyleyen Taşgın, “Bu kitlenin bir ferdi olarak, Sesli Soru Bankası projesini tasarlarken kendi yaşadığım zorluklardan ve çevremdeki görme engelli öğrencilerin tecrübelerinden yola çıktım. Görme engelli öğrencilerin üniversite sınavlarına daha güncel ve erişilebilir kaynaklarla hazırlanabileceği, akranlarıyla olan eşitsizliğin giderilebileceği bir ortam sunulmasını hedefledim” dedi.

Taşgın, “Projeyi tasarlarken gönüllülük esasına göre kurgulamıştım. Ülkemizde engelilere yardımcı olmak için genelde yardım ve para toplama yoluna gidiliyor ama burada gönüllülük esasına göre bir sistem var. Böylece insanlar görme engellilere daha uzun ve sürdürülebilir katkıda bulunmak istediğinde bunu yapabilecek, sesiyle umut olabilecek” diye konuştu.

“Projenin ortağı olmaktan gurur duyuyoruz”

Proje törenine ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise toplumda engelli deyince akla, okuyamaz yazamaz, bakıma muhtaç insanlar geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Oysa biz biliyoruz ki fırsat yaratıldığı takdirde engeller ortadan kaldırıldığında engelliler de hayatın içinde başarılı birer birey olarak yer alabiliyorlar. KKB öncülüğünde, Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Engelsiz Bilgi Merkezi ortaklığıyla güncel YGS ve LYS kaynaklarını seslendirmek ve dijital ortama aktarma amacıyla başlayan, üniversiteye hazırlanan engelli öğrencilere kaynak sağlayacak olan ve bu alandaki ilk olma özelliğini taşıyan bu projenin ortağı olmaktan gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim.”

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Engelsiz Bilgi Merkezi (EBM) Daire Başkanı Pervin Bezirci, görme engelli gençlerin akranlarından geri kalmadan bilgiye erişim olanaklarını sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Görme Engelliler İçin ‘Sesli Soru Bankası’

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş