Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Dünyanın herhangi bir yerinde şöyle bir dershane yok. Yani ‘gece beni uyku tutmadı, saat olmuş gecenin 1’i, şu fotosentezi anlatır mısın hocam?’ diye, gideceğiniz bir yer yok. Gel EBA’ya, gecenin 1’inde de olsa sana fotosentezi de anlatalım, karekökü de anlatalım, Thales teoremini de anlatalım. Hangi dersten, neye ihtiyacın varsa 24 saat EBA’da var” dedi.
Bakan Avcı, bu yıl “e-kurs” modülü üzerinde kayıt alınan, ücretsiz destekleme ve yetiştirme kurslarıyla ilgili, uygulamayı geçen yıl “takviye kursları” adı altında başlattıklarını söyledi.
Türkiye’de önceki yıllarda dershane garabetinin yaşandığını belirten Avcı,
Artık çığrından da çıkmıştı. İyi niyetle ve eğitimci yaklaşımıyla görev yapmış olan kurumlarımızı tenzih ederek söylüyorum, ciddi bir soygun alanı da oluşmuştu.
dedi.
Evlerini, arabalarını satarak çocuğunu dershaneye yazdıran insanların, daha iyi eğitim aldırdıklarını zannettiklerini söyleyen Avcı, dershanelerin okul olabilmesi için dönüşüm programı başlattıklarını ve gerçek eğitimcilerle süreci yürüttüklerini anlattı.
Avcı, dershanelerin büyük bir kısmının dönüştüğünü hatırlatarak, bakanlık olarak okul dışı eğitim imkanlarının genişletilmesine, önünün kapatılmaması yönünde bir yaklaşım benimsediklerine de belirtti.
Bu nedenle geçen yıl okuldaki eğitimden daha fazlasını isteyen öğrenciler için, ücretsiz takviye kurslarını düzenlemeye başladıklarını hatırlatan Avcı, öğretmenlerin ek ders ücretleri düşük olmasına rağmen fedakarlıkla kurslarda ders verdiğini, ücretlerin bu yıl iki katına çıkarıldığını söyledi.
Kurslara başvuru süresi, 18 Ekim’e uzatıldı
Bakan Avcı,
Geçen yıl bu kurslarda, 112 bin öğretmen görev yapmıştı. Bu yıl 245 bin öğretmenimiz bu kurslarda görev almak için müracaat etti. Geçen yıl, 2 milyon 600 bin öğrenci, kurslardan yararlanmıştı. Bugün itibarıyla 4 milyon 30 bin öğrenci, kayıt yaptırdı.
dedi.
Destekleme ve yetiştirme kurslarına başvuruların yoğun talep üzerine 18 Ekim Pazar günü akşamına kadar uzatıldığını hatırlatan Avcı, öğrencilerin e-kurs modülü üzerinden başvuru yapabileceğini bildirdi.
“Öğrencilerin yardımcı ders kitabına ihtiyacı yok”
Avcı,
Hiçbir öğrencimizin ne normal okullardaki dersler ne de takviye kurslar için yardımcı ders kitabına ihtiyacı yok. Para vererek almaya ihtiyacı yok. Niye? Çünkü bizim ‘Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’ diye kurduğumuz, şu anda dünyanın en büyük eğitim portalı olan platformumuz var.
diye konuştu. EBA‘ya internet üzerinden 24 saat ulaşılabileceğini söyleyen Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
EBA’da her öğretmenin ve öğrencinin bir şifresi var. Portalda, 150 binin üzerinde yardımcı ders materyali var. Bütün ders kitaplarını buraya yükledik, ayrıca yardımcı ders materyallerini yükledik. Her derste ve konuda, ders anlatımları var. Yani diyelim, çocuk o gün okula gidemedi, dersi kaçırdı. O gün derste ‘fotosentez’ konusu işlendi. Onu kaçırdı, izleyemedi ya da izledi de anlamadı. ‘EBA fotosentez’ diye girdiği zaman en az 5 tane fotosentezi anlatan ders görecek. Sınıfta gibi, videodan dersini izleyecek. Video çekimi olduğu için görselliği zenginleştirilmiş modellemeler üzerinden fotosentez konusunu öğrenecek.
“EBA materyallerini kitap gibi pazarlamaya kalktılar”
EBA’da 20 binin üzerinde test bulunduğunu belirten Avcı,
Hatta bazı uyanıklar, işte ‘öğrencilere yardımcı ders kitabı’ adı altında bandrolsüz kitap satarak, hem vergi kaçıran hem velileri soyan bazı kötü niyetli insanlar, geçen sene bizim EBA’da yayınladığımız testleri kitap gibi basıp millete pazarlamaya kalktılar. Kimin yaptığını da ben söylemeden, anladığınızdan eminim. Onun için velilerimizin, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin yardımcı ders kitabına ihtiyaçları yok.
diye konuştu.
“Test sayısı 60 bine çıkıyor”
Her öğrencinin EBA şifresi alabileceğini belirten Avcı, şöyle devam etti:
Dünyanın herhangi bir yerinde şöyle bir dershane yok. Yani ‘gece beni uyku tutmadı, saat olmuş gecenin 1’i, şu fotosentezi anlatır mısın hocam?’ diye gideceğiniz bir yer yok. Bizim EBA var. Gel EBA’ya gecenin 1’inde de olsa sana fotosentezi de anlatalım, karekökü de anlatalım, Thales teoremini de anlatalım. Hangi dersten, neye ihtiyacın varsa 24 saat EBA’da var. Canım biraz test çözmek istiyor, biraz alıştırma yapmak istiyor, buyur 20 binin üzerinde test var. Şimdi 40 bin daha ekliyoruz. Dosyalarımız, simülasyonlarımız, ödev örneklerimiz var. Öğretmenler açısından da çok faydalı bir platform. Çünkü siz yarın, Viyana kuşatmasını anlatacaksınız. Bunu başka meslektaşlarınız nasıl anlatmış? Oradan görüyorsunuz. Bununla ilgili bir ara sınav yapmanız gerekirse, hangi soruları sorabilirsiniz? Ne tür ödevler verebilirsiniz? Mesela şöyle bir ara sınav uyguladı. Öğrenci, Osmanlı’nın yükseliş dönemi ya da Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir sınav yaptı. Öğrenci 4’üncü, 5’inci sorularda zayıf, hep yanlış yapmış. Hemen öğrenciye ve öğretmene diyor ki ‘Bak sen 4’üncü ve 5’inci soruyu bilemedin. O yüzden sen şimdi, şu videoyu bir daha izle, şu konuya bir daha bak.’ Önüne koyuyoruz. Yani etkileşimli.
Avcı, EBA’ya katkı sağlayan öğretmenler arasında, elektrik devrelerini halk türküsüne uyarlayarak anlatan öğretmenlerin bulunduğunu da söyledi.
Öğretmenler için 12 ilde 13 stüdyo kuruluyor
Öğretmenlerin EBA için profesyonel video çekimleri yapabilmeleri için 12 ilde 13 stüdyo kurma kararı aldıklarını bildiren Avcı,
Şimdi 13 stüdyoda binlerce öğretmenimizi, profesyonel, teknik koşullarda ders anlatma, animasyon gibi ders anlatma tekniklerini içeren kurstan geçiriyoruz. Böylece EBA’da, öğretmenlerin yüklediği kaliteli eğitim malzemeleri artacak.
dedi.
KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’le üç gün önce bir araya geldiklerini hatırlatan Bakan Avcı,
Onlar bizden FATİH Projesi kapsamında etkileşimli tahta istiyorlar. ‘Olur onu da hallederiz bir de şöyle şeyler yapıyoruz’ dedim. Hemen ‘Bir de Lefkoşa’ya stüdyo yaptıralım’ dedi. Kıbrıs ile ilgili Başbakan Yardımcımızdan gerekli finansmanı da alarak oraya da bir stüdyoyu kuracağız.
diye konuştu.
EBA 3 yılda dünyanın en büyük içerik portalı oldu
Eğitimde FATİH Projesi’nin içerik bileşeni olarak 2012’de yayın hayatına başlayan EBA, 3 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük içerik portalı haline geldi.
“EBA Ders” ile şimdiye kadar sadece özel okul öğrencilerinin ulaşabildiği çevrimiçi eğitim uygulamalarına, artık bütün öğretmen ve öğrencilerin kullanıcı adı ve şifreleri ile ulaşabilmesi sağlandı. Böylece, öğretmenler ve öğrencilerin sınıf içerisinde etkileşimli olarak kullanabildikleri, öğretmenlerin kendi ürettikleri içeriği paylaşabildiği, öğrenci bazında özelleştirilmiş ödevlerin atanabildiği, öğrencilerin performansının takip edilebildiği, öğrencilerin zaman ve mekandan bağımsız olarak ders çalışabildiği bir platform imkanı oluşturuldu.
“EBA Paylaşım” ile sosyal medyanın her noktada öne çıktığı günümüzde eğitime özel paylaşım ihtiyacını karşılamak üzere il, ilçe, okul ve öğretmenlere, yaptıkları çalışmaları tanıtabilme, haber, video, sesli görsel paylaşabilme imkanı sağlandı.
“EBA Portal” ile de özel sektör ve kamu kurumlarıyla imzalanan protokoller yoluyla öğretmen ve öğrencilere, eğitsel içerik ve portallara ücretsiz erişim imkanı getirildi.
EBA’da, öğretmen ve öğrencileri tanıyan, bireyselleştirilmiş öğrenim imkanını sağlayan, kullanıcıya yapay zeka algoritmalarını da kullanarak geri dönüşler yapan ve önerilerde bulunan, verileri analiz edebilen ve raporlama yapabilen Öğrenim Yönetim Sistemi kullanılıyor.
Ayrıca bu ağda, e-kitap, animasyonlar, 3D simülasyonlar, etkileşimli uygulamalar, etkileşimli sözlük, konu anlatım videoları, kazanım bazlı videolar, sesli kitaplar, sunum dosyaları, dergiler ve eğitsel oyunlar da bulunuyor.