Özel Ders
Betam-Üç-gençten-biri-eğitimine-devam-edemiyor

Betam: Üç gençten biri eğitimine devam edemiyor

Betam bulgularına göre, 12 yıllık zorunlu eğitime karşın, okul çağındaki her üç gençten bir tanesi eğitimine devam edemiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nden (Betam) Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ile araştırma görevlileri Melike Kökkızıl ve Selin Köksal tarafından hazırlanan “Her üç gençten biri eğitimine devam etmiyor” başlıklı araştırma notunda, “2014 yılında her üç gençten biri başka bir deyişle 2 milyon 175 bin genç eğitime devam etmiyor. Okula devam etmeyen gençlerin yaklaşık yüzde 73.6’sı ise en fazla ilköğretim mezunu” uyarısı yapıldı.

Eğitim hayatını bırakmış gençlerin “azımsanmayacak bir bölümü”nün işgücü piyasasına da girmediğine dikkat çekilen Betam notunda, “Bu gençlerin 900 bini ise ne eğitimine devam edebiliyor ne de işgücü piyasasına girebiliyor. Ne eğitimde ne de işgücünde olan gençlerin yüzde 73’ünü kadınlar oluşturuyor. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmış olması gençlerin okula kayıt olmalarını sağlasa da okula devam etme sorununa çözüm getiremedi” denildi ve şu uyarıya yer verildi:

“Zorunlu eğitim çözüm olmadı”

“Eğitimine devam etmeyen gençlerin beşeri sermayeleri halen çok düşük. Bu gençlerin eğitim hayatına dönmeleri sadece zorunlu eğitim yılını artırmakla çözülemeyecek bir sorun. Türkiye ileride yüksek verimlilik seviyesine sahip bir işgücü istiyorsa okula dönmesi nispeten kolay olan bu yaş grubundaki gençleri eğitim sistemine dahil etmenin yollarını aramalı.”

Genç kadın nüfusunun katılımı

Genç kadın nüfusunun dörtte birinin “iktisadi hayatın ve eğitim hayatının dışında” olduğuna da dikkat çekilen Betam notunda, bu konuda şu değerlendirme yapıldı:

“Kadınların işgücüne katılım kararlarında eğitim düzeyi, evlilik durumları, çocuksahipliği önemli belirleyicilerden. Bu gruptaki genç kadınların yaşlarının ilerlemesine paralel olarak evlilik ve çocuk yapma gibi farklı yaşam döngülerine girmeleri hem eğitim sistemine dönmelerini hem de işgücü piyasasına girmelerini zorlaştıracak. 15-19 yaş arasındaki genç kadınların dahi işgücü piyasasına bu kadar mesafeli durmaları Türkiye’nin önemli yapısal sorunlarından biri olan düşük kadın katılım oranları ile ilgili olumsuz sinyaller veriyor.”

Doğu ve Batı bölgeleri arasındaki uçurum

Türkiye’deki bölgeler arasında okula devam oranlarında da büyük farklılıklar bulunduğuna da işaret edilen notta, 2014’te Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde eğitime devam etme oranının yüzde 50.8 düzeyindeyken, Batı Marmara’da bu oranın yüzde 73.2 olduğuna dikkak çekildi ve şöyle devam edildi:

“Diğer bir deyişle, Doğu bölgelerindeki gençlerin yaklaşık yarısı okula devam ediyor iken Batı bölgelerinde her dört çocuktan üçünün okula devam ettiği görülüyor. Sonuç olarak, her ne kadar Türkiye genelinde geçen seneye kıyasla okula devam etme oranında artış görülse de, bölgesel oranlardaki dalgalanmalar göze çarpıyor. Dolayısıyla, mevcut eğitim politikalarının okula devam etme oranındaki bölgesel farklılıkları azaltmada yetersiz kaldığı gözleniyor.”

DHA

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Betam: Üç gençten biri eğitimine devam edemiyor

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş