Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmenlere atandıkları yerde görevlerini devam ettirmeleri için ilave birtakım imkanlar sağlayacaklarını belirtti. Avcı, “Yani kuru kuru mecburiyet çok işe yaramayabilir, doğru da olmayabilir. Ancak maddi manevi özendirici birtakım tedbirlerle çeşitli bölge ve okullarımızda hizmet veren öğretmen arkadaşlarımızın en azından 4 yıl kesintisiz olarak başladığı okulda görevini devam etmesini istiyoruz” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, NTV Televizyonu canlı yayınında gündemle ilgili soruları yanıtladı. Bakan Avcı, “Eğitime ara verilmeyen okullara yönelik güvenlik önlemleri arttırıldı mı?” sorusu üzerine, söz konusu bölgede eğitimin aksamaması için olağanüstü bir gayret ve çaba gösterildiğini kaydederek, bu ortamın oluşmasını sağlayan TSK ve polis teşkilatına teşekkürlerini iletti.
Silopi ve Cizre’de sokağa çıkma yasağı süresince hizmet için eğitim almak üzere çağrılan öğretmenlerle ilgili bazı spekülasyonlar yapıldığına dikkati çeken Avcı, “Öğretmenler öğrencilerini bırakıp gittiler’ gibi bazı söylentiler yapılıyor. Öğretmenlerimiz bilerek isteyerek öğrencilerini bırakmış değiller. Biz onları çağırdık. Kendilerine kalsa muhtemelen onların hiçbiri oradan ayrılmayacaktı. Hem çocuklarımızın güvenliği, hem öğretmenlerimizin güvenliği bizim için her şeyden önce geliyor. Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin ve eğitim çalışanlarımızın güvenliği bakımından bu tedbiri almak zorundaydık” diye konuştu.
“ŞUBAT AYINDA 30 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPACAĞIZ”
Avcı, şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapacaklarını belirtti. “30 bin atama, Doğu Anadolu bölgesine mi olur?” sorusu üzerine Avcı, şu anda doğu bölgelerindeki öğretmen açığının Türkiye geneliyle eşitlendiğini söyledi. Öğretmen yoğunluğu olarak bazı doğu illerinin batı ve orta anadolu illerini geçtiğini dile getirerek, buradaki sorunun eş durumundan tayinlerle bu dengenin sürdürülememesi olduğunu belirtti.
“KURU KURU MECBURİYET İŞE YARAMAYABİLİR”
Bu tayin sirkülasyonunu belli bir düzene oturtmak için çeşitli çalışmalar yapacaklarını söyleyen Avcı, “Öğretmenler atandıkları yerde görevlerini devam ettirmeleri için arkadaşlarımıza da ilave birtakım imkanlar sağlayacağız. Yani kuru kuru mecburiyet çok işe yaramayabilir, doğru da olmayabilir. Ancak maddi manevi özendirici birtakım tedbirlerle çeşitli bölge ve okullarımızda hizmet veren öğretmen arkadaşlarımızı en azından 4 yıl kesintisiz olarak başladığı okulda görevini devam etmesini istiyoruz” dedi.
“ÇOCUKLARIN ÖDEV YÜKÜNÜ HAFİFLETECEĞİZ”
Avcı, velilere karne açıklamasıyla ilgili soru üzerine, bu karnenin bir bilgi notu olarak da algılanabileceğini belirterek, velilerin okulla, öğretmenlerle ve dolayısıyla çocuklarıyla daha yakından ilgilenmelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Ders yılı içerisinde de öğrencilere çok fazla ödev yüklediklerinin farkında olduklarını söyleyen Avcı, “Sömestr tatilinde çocuklara ödev verilmemesi için öğretmenleri uyaracağız. Aslında sadece sömestr tatilinde değil, eğitim yılında da ödev yükü fazla. Bununla ilgili talim terbiye komisyonlarımızda da çalışmalarımızı yapıyoruz. Daha da hafifleteceğiz. Ama asıl radikal değişiklikleri önümüzdeki dönemlerde peyderpey yapacağız” diye konuştu.
“SÖMESTR TATİLİNDE HIZLANDIRILMIŞ EĞİTİMLE TELAFİ YAPILACAK”
Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı nedeniyle eğitim – öğretim yapılamayan okul olmadığını söyleyen Avcı, bölgedeki eğitimle ilgili şunları söyledi:
“Sur’da 6 mahallede sokağa çıkma yasağı devam ediyor fakat daha önce buralardaki okullardaki öğrenciler zaten eğitim – öğretim yapılabilen semtlerdeki okullara yerleştirildikleri için orada böyle bir sorun kalmadı. Mardin’de de eğitim – öğretimin devam etmediği okul yok. Nusaybin’de eğitim – öğretim devam ediyor. Biliyorsunuz Nusaybin’deki çocuklarımız birinci TEOG sınavına ve telafisine girememişlerdi. Şimdi onların telafi eğitimleri devam ediyor. Bu defa telafi eğitimleri tamamlandıktan sonra inşallah Ocak ayı içerisinde oralarda bu telafi eğitimini de yapacağız. Şırnak’ta, Silopi ve Cizre’de merkezde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Dolayısıyla orada sorun devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda oralarda da Silopi, Cizre’de ve Dargeçit’te hayat normale dönünce, can güvenliği sağlandıktan sonra düzenli eğitime geçilecek. Bu arada kaybolan eğitim günleri de hızlandırılmış eğitimle, sömestr tatilinden alınacak günlerle telafi edilecek. Gerekirse ikinci yarıda da öğrencilerin yaz tatilinden birkaç gün alarak telafiyi tamamlamış olacağız. Millî Eğitim Kanunu’na göre her çocuğumuzun 180 iş günü eğitim – öğretim alma hakkı var. Bizim 180 iş günü eğitim – öğretim verme sorumluluğumuz var. Bu sorumluğumuzu inşallah telafi ederek yerine getireceğiz.”
Bazı sendikaların okullarda yaptıkları grevlerle ilgili de değerlendirmede bulunan Nabi Avcı, “Okulda grev olmaz. Okul grev yapılacak iş yeri tanımına girmez. Dolayısı ile bu sendikal bir hak değil, sendikal bir eylem değil. Bunlarla ilgili soruşturmalarımız var. Bundan sonra olacakları için de tedbirlerimiz var. Bu hareketlerin başka amaçlarla yapıldığını yapanlar da, biz de biliyoruz. Biz orada gerekeni yapıyoruz, yapacağız” dedi.
Sömestr Yarıyıl Tatili Ne Zaman? 15 Tatil Ne Zaman Başlıyor?
“BÖLGEDEKİ SINAV TARİHLERİ DEĞİŞMEYECEK”
Avcı, bölgedeki öğrencilerin önündeki ilk sınavın YGS olduğunu hatırlatarak, “Bölgedeki sınav tarihlerini, Türkiye genelindeki sınav tarihlerinden ayrıştırmak gibi bir çalışma yok. İlk sınav YGS sınavı. Sınava girecek olan 12’nci sınıf öğrencileri için konuşursak, sınavda sadece, bu sene süreci aksayan 12’nci sınıf derslerinden soru çıkmıyor. Daha önceki yıllardan gördükleri derslerden de çıkıyor. Bundan dolayı çok büyük bir sorun olmayacak. 12’nci sınıf konularıyla ilgili de telafi eğitimimizle bunu kapatacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.