Özel Ders
Aziz-Sancar-“Cinsiyet-eşitliği-olmadan-adalet-olmaz”

Aziz Sancar: “Cinsiyet eşitliği olmadan adalet olmaz”

İstanbul’da yapılan ‘Prof Dr. Aziz Sancar Girls in STEM- Kız Çocukları için STEM Kampları’ projesinin tanıtım toplantısına Skype’tan katılan Prof. Dr. Aziz Sancar, “Eşitlik olmadan adalet olmaz. Dünyada ve Türkiye’de adalet istiyorsak, kızlarımızın erkek çocuklarımızla aynı haklara sahip olması gerekiyor“ dedi. Prof. Dr. Sancar, proje için Mayıs’ta Türkiye’ye gelecek.

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve Harriet Fulbright Enstitüsü Türkiye’deki kız öğrencileri STEM (Fen bilimleri, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarına özendirmek için yeni bir proje başlattı. İstanbul’da yapılan projenin tanıtım toplantısına Skype’tan katılan Prof. Dr. Aziz Sancar, “Eşitlik olmadıkça adalet olmaz. Dünyada ve memlekette adalet istiyorsak kızlarımızın erkek çocuklarımızla aynı haklara sahip olması gerekiyor” dedi. Bunun için de kız çocuklarının matematik, fizik, kimya, teknoloji, konularında eğitim görmesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sancar, şunları söyledi:

“Projenin gayesi bu. Biz ne kadar proje yapsak da, bu konuda başarılı olmaktaki büyük pay kızların anne-babalarına bağlı. Bu vesileyle özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki kardeşlerimize tekrar tekrar şunu diyorum: ‘Kızları lütfen okula gönderelim. Fizik, teknoloji, matematik alanlarında eğitim görmelerini sağlayalım’.

Ben Mardin’de doğdum, bütün ülkemizin insanları zekidir ama Mardin’in kızları ayrıca zekidir. Tekrar rica ediyorum, erkeklerin yetenekleri olduğunu biliyorum ama kızları da teşvik edelim. Bu alanlarda eğitim almalarını sağlayalım. Suriyeli kardeşlerimizin acıklı durumunu biliyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz için elimizden geleni yapmamız gerekiyor ki, onları Avrupa ülkelerine muhtaç bırakmayalım. Bu projeden Suriyeli kız çocuklarının da faydalanmasını hedefliyoruz ve umarım onlara bir katkımız olur.”

“EĞİTİMDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ KÜRESEL BİR SORUN”

Toplantıda konuşan Aziz Sancar’ın manevi kızı Rose Lorraine Peifer ise eğitime önem veren bir ailede büyüğünü anlatarak, ”Ailem hiçbir zaman ‘Kızlar okuyamaz, sen yapamazsın’ demedi. Hep beni yüreklendirdiler” diye konuştu. Üniversitede cinsiyet eşitliği konularından ders aldığını, uluslararası kuruluşlar aracılığı ile dünyanın farklı ülkelerinde gönüllü eğitimler verdiğini anlatan Peifer, özetle şöyle konuştu:

“Kız çocuklarının  önünde bazı engeller var. Çok çocuklu aileler, erkekleri öncelikli olarak okula gönderebiliyor. Ancak eğitim insani bir hak. Kim olursa olsun, ne olursa olsun her çocuk eğitime erişebilmeli. Dünyada fiziki yapılar, yetersizlikler, öğretmen azlığı nedeniyle de kız çocukları eğitim alamıyor.

Peru’da fakir bir semtte çalışmalar yürüttüm. Dünyada bazı anne-babalar kız çocuklarının evlendirilmesi gerektiğini, okumasının yararlı olmayacağını düşünüyor. Savaşlar, çatışmalar nedeniyle de eğitim alamayan çocuklar var. Türkiye’de Şanlıurfa’da projenin hayata geçmesinden çok mutluyum. Birçok kız çocuğunun bu çalışmadan faydalanacağına inanıyorum. Bir kız çocuğunun eğitim alması ülkelerin milli gelirine de katkı yapacak. Eğitimde cinsiyet eşitliği küresel bir sorun. Kız çocukları eğitim almazsa ne olur? Ailesi, toplum bundan etkilenir. Cahilliği, geleceği etkiler. Eğer kız çocukları eğitim alırsa sağlıklı birer anne olurlar, iyi bir kariyer sahibi, kendilerine güvenen birer birey halini alırlar. Hayallerinin peşinden giderler. Özgürce karar verirler. Bütün kız çocukları eğitim alsa, bütün çocuklar kaliteli eğitim alsa dünya daha iyi bir yer haline gelmez mi? STEM projesi zihni açıyor ve problem çözme yetilerini geliştiriyor.”

Proje kapsamında Prof. Dr. Aziz Sancar, 24 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek ‘Kız Çocukları ve STEM Eğitiminin Önemi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkileri’ uluslararası konferansına ana konuşmacı olarak katılacak.

Projede 7 ilden 700 kız öğrenci yararlanacak

‘Prof. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları’ adı verilen projede ortaokul 6’ıncı sınıf düzeyinde İstanbul, Zonguldak, Uşak, Ankara, Mersin, Ardahan ve Şanlıurfa olmak üzere 7 ilden toplamda 700 kız öğrenci STEM kamplarında eğitim alacak. Kura ile seçilecek 14 öğrenci ise Güney Kore’deki Bilim ve Teknoloji Yaz Okulu veya ABD’de Silikon Vadisi’ndeki yaz okulu programlarına katılacak. İlk STEM kampı ise 8 Nisan’da Zonguldak’ta gerçekleştirilecek.

Projeye katılım için başvurular bugün başlıyor. Her ilden ilk başvuran 100 öğrencinin kabul edileceği projeye ayrıca Prof. Dr. Aziz Sancar’ın önerisi üzerine Suriyeli göçmen kız öğrenciler de dahil edilecek. Proje kapsamında seçilen iki Suriyeli öğrenci de Güney Kore ve ABD’deki yaz okullarına katılma hakkı kazanacak.

Proje ile ilgili detaylı bilgiye ‘gisproject.org’ ulaşabilirsiniz.

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Aziz Sancar: “Cinsiyet eşitliği olmadan adalet olmaz”

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş