Özel Ders

Atatürkçülük dersine ‘yeniden yazım’

99

19’uncu Milli Eğitim Şurası’nda öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi programının gözden geçirilerek, objektif ve gerçekçi bir anlayış ile yeniden yazılması önerisi kabul edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen “19. Milli Eğitim Şurası”  çalışmaları, 3. gününde de devam ediyor. Antalya’da düzenlenen şura, “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri”, “Öğretmen Niteliğinin Arttırılması”, “Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması” ve “Okul Güvenliği” konularının ele alındığı komisyon çalışmalarıyla sürüyor.

“Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri”nin görüşüldüğü komisyonda, bugün ortaokul düzeyine yönelik öneriler ele alındı. Komisyonda, ilkokuldan sonra hafızlık eğitimi yapacak öğrenciler için ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilerin dışarıdan sınavlara girerek hak kaybının önlenmesi önerisi benimsendi.

Ayrıca, ortaokullarda değerler eğitiminin öğretim programlarına sarmallık ilkesi ile yansıtılması, ortaokuldan itibaren toplum hizmeti çalışmalarının etkin kılınması ve sosyal sorumluluk projelerinin uygulanması; ortaokullarda sınıf rehber öğretmenliğini güçlendirecek tedbirlerin alınarak, sınıf rehber öğretmenliği için 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulması, seçmeli ders modüllerinin lise öğretim programında başlangıçtaki eksikliği giderecek şekilde düzenlenmesi amacıyla fen bilimleri ve matematik modülünün ikiye ayrılarak fen bilimleri ve matematik modülleri adı ile iki ayrı modül şeklinde belirlenmesi ve sosyal bilimler modülü içerisine sosyal bilimlere giriş adında bir dersin konulması, fen bilimleri modülüne de fen bilimlerine giriş adında bir dersin konulması önerileri de kabul edildi.

Komisyonda, 8’inci sınıfta okutulan T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi programının gözden geçirilerek objektif ve gerçekçi bir anlayış ile yeniden yazılması önerisi oy çokluğu ile kabul edildi.
Ancak, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinin adının Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi olarak değiştirilmesi, içeriğine de coğrafya ve tarih konularının eklenerek ders saatinin 3’e çıkarılması önerileri ise reddedildi.

Merkezi sınav önerileri gündeme alınmadı

Komisyonda, 8. sınıf öğrencilerinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne (TEOG) yönelik görüşler de sunuldu.
Ortak sınavlarında okul başarı puanının etkisinin azaltılması, TEOG sınavlarının her iki dönemde de 3’üncü yazılıların (iki sınav yapılan derslerde 2’nci yazılıların) yerine geçecek şekilde düzenlenmesi, ortaokullarda ders notlarının öğretmenlerce verilmemesi, TEOG sınavının ortaokul 6 ve 7’nci sınıflarda birer defa 8’nci sınıfta iki defa uygulanması, öğretmen başarısının ölçülebilmesi önerilerinin gündeme alınmamasına karar verildi.

Öğretmenler için etik ilkeler hazırlandı

“Öğretmen Niteliğinin Arttırılması Komisyonu”nda da katılımcılarının görüş ve önerileri alındı. Komisyonda söz alan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Sedat Murat, eğitim ve öğretim işleriyle uğraşanlar için meslek etik ilkelerine ilişkin çalışma yürüttüklerini belirterek, bu çalışmanın Başbakanlık Teftiş Kurulu’na gönderildiğini söyledi.

Hazırlanan taslak çalışmanın önümüzdeki günlerden MEB’e iletileceğini belirten Murat, öğretmenlerin kendi aralarında, velilerine, öğrencilerine, idarecilerine, okula karşı etik ilkeleri belirlediklerini ifade etti. Murat, öğretmen ve yöneticilerin bu etik ilkeleri benimsemesi ve bunlara uyması için önlem alması önerisini de getirdi. Öneri daha sonra oylanacak.

Komisyonda, öğretmen yetiştirme programlarında uygulama derslerinin oranının arttırılması için de öneriler sunuldu.
Öğretmen yetiştirme programlarına mesleki yeterliliğe ilişkin dersler dışında öğretmen adaylarının meslek yaşamları süresince öğrencilerin sanatsal, estetik, kültürel ve entelektüel gelişimlerine katkı sağlamaları için sanat, spor, müzik ve kültür temalı seçmeli dersler konulması önerisi de öne çıkan görüşler arasında yer aldı.

Öğrenci kulüplerinin daha aktif ve işlevsel hale getirilmesi, yeni eğitim fakültelerinin ve öğretmen yetiştirme programlarının açılması için ulusal standartlar ve istihdam ilişkisinin ivedilikle belirlenmesi konuları da komisyon üyeleri tarafından üzerinde görüş birliği sağlanan tartışmalar arasında bulunuyor.

Öğretmenlere yönelik bireysel ve kurumsal gereksinmeler doğrultusunda mesleki ve bireysel gelişim modelinin oluşturulması da üyelerin oylamaya sunulmasını istediği görüşler arasında öne çıktı.
Komisyonda, öğretmenlik mesleğine ilişkin mevzuatları birleştiren ve öğretmenlik mesleğinin uzmanlık statüsünü geliştirecek “Öğretmenlik Meslek Kanunu” çıkarılması teklifi de komisyon üyelerince öğleden sonraki oturumda oylanacak.

Okul Sekretaryası kurulacak

Öte yandan, “Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması Komisyonu”nda ise okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının seçimi, atanması, eğitimi gibi konular üzerinde üyelerin tartışmaları sürüyor.
Döner sermayesi olan okullarda müdür yardımcılarından birinin işletme, muhasebe gibi alanlarda formasyona sahip adaylardan seçilmesi önerisi oy birliğiyle kabul edildi.
Komisyonda en çok dikkati çeken öneri ise okullarda teknik donanımla ilgili konulardan sorumlu olacak “Okul Sekretaryası”nın kurulması oldu. Okul müdürünün bu sekretaryanın kurulmasından ve çalışmalarından sorumlu olması, ancak okulla ilgili teknik konularda yetkili olması oy birliğiyle kabul edildi.
Eğitim yöneticilerine yabancı dil şartı aranmadan sosyal bilimler enstitülerinde “eğitim doktorası” adı altında bir eğitimin verilmesi önerisi de oylanarak kabul gördü.
Çalışmalar, verilen öğle arasının ardından devam edecek.

Kaynak: AA

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Atatürkçülük dersine ‘yeniden yazım’

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş