Meslek liselerine madencilik bölümü geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu alanla ilgili çalışmalarını Eylül 2016’da tamamladı. Seneye 10’uncu sınıfa geçip alan seçecek öğrenciler madenciliği tercih edebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 3 bin 297 okulda 1 milyon 732 bin öğrenci eğitim alıyor. Bu liselerde 52 bölümde mesleki eğitim veriliyor. MEB bunlara yeni eklenecek 53’üncü meslek alanının ‘madencilik’ olacağını açıkladı.
Çalışmalar Eylül 2016’da tamamlandı. Seneye 10’uncu sınıf öğrencileri bu bölümü tercih edebilecek. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, bölümün maden teknolojisi alanı olarak meslek liselerinde ya da ayrı okul şeklinde açılabileceğini söyledi. Neden bu alan açılıyor? Ülkemizin jeolojik ve tektonik yapısı gereği çok çeşitli doğal kaynaklarımız var. Bunları başarılı yönetmemizin en önemli gereklerinden biri de nitelikli insan kaynağı. Ülkemizin maden sektöründe yaşadığı gelişmeler ve maden kazaları da bu alanda nitelikli personel yetiştirmenin önemini ortaya koyuyor. Maden teknolojisi alanında eğitim verme çalışmalarına 2016’da sektörün de katılımıyla başlandı ve Eylül 2016’da tamamlandı.
Ayrı bir meslek okulu mu olacaklar?m Müdürlüğümüze bağlı okullarda diğer alanlarla birlikte ‘Maden Teknolojisi Alanı’ olarak açılabileceği gibi sadece buna odaklanmış tematik meslek lisesi şeklinde de kurulabilecek. Ayrıca özel sektörün talebi ve MEB’in uygun görmesi doğrultusunda devlet desteğiyle özel meslek lisesi olarak da açılabilecek. Bunun, üniversitelerin madencilikle ilgili bölümlerine ilgiyi arttıracağını düşünüyor musunuz? Ülkemizde son yıllarda madencilikte yaşanan gelişmeler ve destekleyici düzenlemeler göz önüne alındığında bu bölümde ortaöğretimini tamamlamış öğrencilerin alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına ilgi göstereceklerini düşünüyoruz.
UYGULAMALI EĞİTİM
Mevzuata göre bir alanın nerede açılacağına illerdeki özel sektörün de katıldığı il istihdam ve mesleki eğitim kurulları karar veriyor. MEB karara göre alanın açılacağı okul ve illeri onaylıyor. Maden teknolojisi de ilgili sektörün yoğun faaliyet gösterdiği illerde açılacak. Bölüm öğretmeni olabilecek lisans alanları belirlenecek. Sektör tecrübesi olanlar usta öğreticilik yapabilecek. TEOG ile öğrenci alınacak. Okulda veya uygun işletmelerde uygulama yaptırılabilecek.
Hürriyet Eğitim