Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), 30 büyük şehirde sektörün ihtiyaçlarına göre tematik meslek liseleri açılacak.
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, yaptığı açıklamada, mesleki eğitime olan farkındalığın arttırılmasını ve alanında markalaşmış okulların açılmasını hedeflediklerini belirtti.
Bu okulların, bulunduğu şehrin Türkiye ekonomisine katkısı doğrultusunda, bölgenin ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünün sağlanmasında kilit rol oynayacağına, gelişen teknolojinin ihtiyaç duyacağı nitelikte mezunlar vereceğine değinen Gülay, bu kapsamda tematik meslek liselerinin açılmasının planlandığını söyledi.
“Revizyon çalışmalarını tamamladık”
Amaçlarının sektörün istihdam edeceği alanlarda eğitim veren meslek liselerinin açılmasını sağlamak olduğuna dikkati çeken Gülay, istihdamın olmayacağı alanları da kapatmaya dönük çalışma yürüttüklerini bildirdi. Gülay, “Türkiye’deki tüm meslek liselerinde bu konudaki revizyon çalışmalarını tamamladık” dedi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Müsteşar Yusuf Tekin’in talimatı doğrultusunda, sektörün ihtiyaçlarına göre tematik meslek liselerinin kurulum çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Gülay, “Tematik liselerdeki kontenjanı ve hangi alanda meslek lisesi açılacağını İl İstihdam Kurulları belirleyecek. Böylece tematik liseyi bitiren bir öğrencinin yaşadığı ilde iş bulmasının önü de açılmış olacak” diye konuştu.
İlk tematik lise Samsun’da
Gülay, tematik meslek liselerinin tek alanda eğitim vereceğini, böylece öğrencilerinin daha donanımlı, daha bilgili mezun olacaklarını ifade etti.
Bakanlığın yaptığı çalışma kapsamında 30 büyük şehirde tematik meslek lisesi açılmasına karar verildiğini belirten Gülay, istihdam açığı olan illerde de farklı tematik lise açmayı planladıklarını belirtti. Gülay, “Bir ilimiz otomotivde çok güçlü, bir ilimiz hayvancılık alanında güçlü. Örneğin Bursa ilimiz otomotivde çok güçlü, Kars ilimiz de hayvancılık alanında çok güçlü, bu illerde buna uygun tematik liseler açarak üretim ile işbirliği yapacağız” dedi.
İlk tematik lisenin ise Samsun’da “Tıbbi Cihaz Teknolojileri Mesleki ve Teknik AnadoluLisesi” ismiyle açılacağını bildiren Gülay, Samsun Belediyesinin de tematik lise için bina tahsis edeceğini aktardı.
Gülay, “Samsun’da 48 işletme, tıbbi cihaz üretiyor. Üretim konusunda sektörle işbirliği yapmak için açılacak tematik lise, istihdam açığını kapatacak” diye konuştu.