Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verdiği burs programı için ilan edilen 1500 kontenjana bu yıl 10 bin 661 öğrenci başvurdu. Program kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin Türkiye’ye dönüş oranlarında da ciddi artış oldu. 2000’li yıllarda Türkiye’ye geri dönüş oranı yüzde 24’lerdeyken, bu oran son dönemde yüzde 90’lara yükseldi. Bu rakamlar beyin göçünün önlenmesi noktasında da büyük önem taşıyor.
67 ülkeye öğrenci gönderiliyor
MEB Yüksek Öğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Semih Aktekin, eğitim muhabirleriyle yaptığı toplantıda, yurtdışına gidecek öğrenciler için burs sistemini anlattı. Aktekin,
Bakanlığın resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi için ayırdığı bütçe 10 yılda 13.6 kat artışla 315 milyon liraya çıktı. 67 ülkeye öğrenci gönderiyoruz. Bu ülkelerden bazıları ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çin, Fas, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güney Kore.
bilgisini verdi.
Devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için daha önce geçerli olan istifa etme şartının kaldırıldığını söyleyen Aktekin, burs miktarlarının ülkelere göre değiştiğini belirterek, “ABD için 1.780 ABD Doları, İngiltere için 1.200 Sterlin, Kanada için 1.870 Kanada Doları, İran için 1.150 Euro, Almanya için 1.490 Euro, Rusya için 1.530 ABD Doları, Çin için 1.220 ABD Doları, Singapur için 1.340 ABD Doları, İsviçre için 3 bin 40 İsviçre Kronu, Japonya için 230 bin Japon Yeni aylık burs ödeniyor” dedi. ÖSYM’nin lisans programları tablosundaki 985 lisans alanının tarandığını açıklayan Aktekin şöyle devam etti:
10 bin 661 yurtdışı burs başvurusu
Burs kontenjanlarına 416 farklı lisans alanından mezunların başvurabilmesi sağlandı. Bu yıl 511 lisansüstü öğrenim alanında 67 farklı ülkeye öğrenci gönderilecek. 1.500 kontenjan için 10 bin 661 başvuru geldi. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde İran çalışmaları, Rize Recep Tayyip Üniversitesi’nde Gürcistan araştırmaları, Trakya Üniversitesi’nde Balkan çalışmaları, Ankara’daki çeşitli üniversitelerde ise Japonya ve Afrika incelemeleri gibi bölgesel konularda uzmanlaşmış akademisyenler, bilimsel çalışmalar yapacak.
Programla öğrencinin yurtdışında kaldığı süre boyunca yaptığı tüm harcamalar, Türkiye’ye geri dönmediğinde kendisinden tahsil ediliyor.
Hürriyet