Özel Ders
Her-Ebeveynin-Oyunlar Hakkında-Bilmesi-Gereken-10-Şey

Her Ebeveynin Oyunlar Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey

1. Çocuklar Oynayarak Öğrenir. 

Oyunun önemini hafife almayın. Çocuklar öğrenir ve gelişirler:

Bilişsel beceriler- Bakkalcılık oyununda matematik ve problem çözme gibi.

Fiziksel yetenekler- Oyun alanında blokları dengede tutmak ve koşmak gibi.

Yeni kelimeler- Oyuncak dinozorlarla oynamak için ihtiyaç duydukları sözcükler gibi.

Sosyal beceriler- Birlikte araba yıkamacılık oynamak gibi.

Okuma yazma becerileri- Restorancılık oynarken menü oluşturmak gibi.

2. Oyun Sağlıklıdır.

Oyunlar, çocukların güçlü ve sağlıklı olarak yetişmelerine yardımcı olur. Ayrıca bugün birçok çocuğun maruz kaldığı obezite sorunlarını etkisiz hale getirir.

3. Oyun Stresi Azaltır.

Oyunlar çocuğunuzun duygusal yönden büyümesine yardımcı olur. Neşe kaynağıdır ve endişe ile stresten kaçış sağlar.

4. Oyun Gözle Görülenden Daha Fazlasıdır.

Oyun hem basit hem de karmaşıktır. Birçok oyun türü vardır: sembolik, sosyodramatik, işlevsel ve kurallara sahip oyunlar bunlardan sadece birkaçıdır. Araştırmacılar, oyunun pek çok yönünü inceliyorlar: Çocuklar oyun yoluyla nasıl öğrenir, dışarıda oynanan oyunlar çocuk sağlığını nasıl etkiler, ekran başında oynanan oyunların etkileri, okulda mola ihtiyacı…

5. Oyun Oynamaya Zaman Ayırın.

Ebeveyn olarak, çocuklarınız bir şeyler öğrenirken onların en büyük destekçilerisiniz. Bilişsel, dilsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek için gün içinde mümkün olduğunca fazla oynamaya zaman ayırdıklarından emin olmalısınız.

6. Oyun ve Öğrenmek Kardeştir.

Bunlar birbirinden ayrı etkinlikler değildir. Hatta ikisi birbiriyle iç içe geçmiş durumdadır. Onları bir laboratuvar ve bir fen dersi olarak düşünebilirsiniz. Oyun, çocuğun laboratuvarıdır.

7. Dışarıda Oynamalarını Sağlayın.

Sahilde kumdan inşa ettiğiniz kaleleri, karda kızakla kaydığınızı ya da diğer komşu çocuklarıyla sokaklardaki oyunlarınızı hatırlayın. Çocuklarınızın da böyle dışarıdaki oyunlarıyla hatıralar biriktirdiğine emin olun.

8. Oyunlar Hakkında Öğrenilecek Çok Şey Var.

Çocuklar ve oyun üzerine yazılmış çok fazla şey var. Örneğin bazı NAEYC* makaleleri ve kitapları… David Elkind’in Oyun Gücü (Da Capo, 2007 yeniden baskısı) de mükemmel bir kaynaktır.

9. Kendi Oyuncu İçgüdülerinize Güvenin.

Çocukken oyun oynamanın ne kadar içinizden geldiğini ve doğal olduğunu hatırlıyor musunuz? Çocuğunuza oynamak için zaman tanıyın ve fırsat verildiğinde ellerinden geleni yapabildiklerini görün.

10. Oyun Çocuğun Öğrenme Kaynağıdır.

Çocuklar oynarken birden fazla alanda pratik yaparlar ve öğrendiklerini pekiştirirler. Bu onlara bir çalışma sayfasını tamamlayarak ulaşamayacakları bir öğrenme zamanı ve alanı verir. Örneğin, restorancılık oynarken çocuklar yazar, menüler çizer, fiyatları belirler, siparişleri alır ve çekleri idare eder. Oyunlar zengin öğrenme fırsatları sağlar ve çocukların başarı ve öz-saygılarının gelişmesine yol açar.

*NAEYC genç çocuk eğitimi için ulusal bir ilişkilendirmedir. Amaç okul öncesi çocukların eğitimini geliştirmektir. Düzenli olarak profesyonel bir dergi yayınları vardır.

Çeviri: Lale Arslan

Kaynak: families.naeyc.org/learning-and-development/child-development/10-things-every-parent-should-know-about-play

Hakkında Lale Arslan

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği mezunu. Halen yüksek lisans öğrenimine Yıldız Teknik Üniversitesi'nde devam etmekte. Öğrenmeye ve öğrendiklerini paylaşmaya meraklı. Eğitim gönüllüsü.

Buna da Göz At

Dünyadaki-Eğitim-Hakkında-11-Gerçek

Dünyadaki Eğitim Hakkında 11 Gerçek

109Paylaşım Facebook’ta Paylaş6 Twitter’da Paylaş2 Beğen!1 Yorum Yaz0 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest100 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Her Ebeveynin Oyunlar Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş