OECD’nin açıkladığı PISA 2015 sonuçlarıyla ülkemizde eğitim ‘yeniden’ gündeme geldi. İşte size dünyadaki eğitim ile ilgili bazı gerçekler:
- 2012 itibariyle dünya genelinde 31 milyon ilköğretim öğrencisi okulu bırakmış durumda. Buna ek olarak 32 milyon öğrenci sınıf tekrarı yaptı.
- Sahra Altı’nda 11.07 milyon öğrenci daha ilkokul eğitimini tamamlamadan okuldan ayrıldı. Güney ve Batı Asya’da bu sayı 13.54 milyona ulaşıyor.
- Kızların okula başlama oranı daha düşük olmasına rağmen, erkeklerin sınıf tekrarı yapma ya da okulu tamamen bırakma oranları daha fazla.
- UNESCO’ya göre 2010 yılında ilköğretim çağındaki 61 milyon çocuk okula kaydolmadı. Bunlardan %47’sinin zaten okula gitmesi hiç beklenmiyordu, %26’sı devam etti ancak sonra ayrıldı, kalan %27’nin gelecekte okula devam etmesi umuluyor.
- Kırsal alanda yaşayan çocukların, kentsel alanda yaşayanlara göre okula gitmeme oranları 2 kat daha fazla. Buna ek olarak, nüfusun en zengin %20’lik kesiminden gelen çocukların okula gitme oranları, en fakir %20’ye göre 4 kat daha fazla.
- Gelişmekte olan düşük gelirli ülkelerde, ilave her eğitim yılı bir kişinin gelecek gelirini ortalama %10 artırabilir.
- Daha az eğitimli kadınlar, eğitim seviyesi yüksek kadınlarla kıyaslandığında, yaşamları boyunca daha fazla çocuğa (ortalama 2.5 çocuğa 1.7 çocuk) sahip oluyorlar.
- İlkokul eğitimi almış kadınların, kondomun HIV/AIDS riskini azaltabileceğini bilme olasılıkları %13 daha fazla. Eğitim, daha güvenli cinsel uygulamalara teşvik ederek, bu virüslerin yayılma oranını azaltabilir.
- Dünyada okula gitmeyen çocuklarının %53’ü kız ve dünyada okuma yazma bilmeyen insanların 2/3 si kadın.
- Eğitim, kadınları hayatlarıyla ilgili sağlıklı kararlar vermeye zorlar. Örneğin orta öğretim düzeyi veya daha üstü eğitim seviyesinde olan Mali’deki kadınlar ortalama 3 çocuğa sahipken, eğitimsiz olanlar ortalaması 7’dir.
- Güney Amerika ve Avrupa’daki genç okuma yazma oranları %90-100 ile en yüksek oranlardır. Bununla birlikte Afrika kıtasında, yaşları 18 ve altı olan çocuklar arasında okur yazarlık oranının %50’den az olduğu bölgeler bulunmaktadır.
Çeviri: Lale ARSLAN
Kaynak: dosomething.org/us/facts/11-facts-about-education-around-world