Özel Ders
Çocuk-İstismarını-Önlemenin-10-Yolu

Çocuk İstismarını Önlemenin 10 Yolu

Her gün binlerce çocuk, istismara maruz kalıyor. Bu istismar; ebeveynler, öğretmenler, din adamları, diğer yakınlar ve hatta yabancılar gibi çeşitli kaynaklardan gelebiliyor. Çocuk istismarı, her zaman tespit edilebilecek bir şey değil, ancak herkesin zamanı geldiğinde yapabileceği bir şeyler vardır. İşaretleri aramak ve anlamak çok önemli. İşaretlerden bazılarının analizi ve açıklaması zor olabilir ve bazıları da aslında yüzünüze dik dik bakıyor olabilir. İşte size çocuk istismarını ortaya çıkarabilecek ve önlemeye yardımcı olabilecek bazı yollar.

  1. Çocuklarla Konuşun. Yaşamınızdaki çocukların, güvende olmaya hakları olduğunu ve kendilerini böyle kötü bir durumda bulduklarında asla onların bir hatası olmadığını bildiklerinden emin olun. Çocuklar bunun gibi haklara sahip olduklarını bilirlerse, istismarları daha kolay bir şekilde dile getirip, ifade edebilirler.
  2. Destek Programları. Gerçekleşmeden önce istismarı durdurmaya yönelik birçok program var. Bunlar hepimizin arkasında olması ve desteklemesi gereken programlar, çünkü büyük çoğunlukla, yalnızca istismar bildirildikten sonra yardım sağlanmaktadır. Çocuk istismarını önlemeye yardımcı olan yerel ve ulusal düzeyde çok fazla program mevcut.
  3. Kaynaklar Hakkında Bilgi Edinin. İnternette yapacağınız ufak bir araştırma ile bu konuda çok fazla kaynak ve başvurulacak alan bulabilirsiniz: Çocuk İzlem Merkezleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Destek Hattı (183), Jandarma Çocuk ve Kadın Kısım Amirliği (156), Sivil Toplum Kuruluşları…
  4. İstismarın Kapsamını İyi Anlayın. Fiziksel ve cinsel istismarın yanı sıra birçok istismar şekli vardır. Zihinsel istismar, reddetme, tecrit etme ve hakaret biçimlerinde olabilir. Ne kadar çok bilirseniz, istismar gerçekleştiğinde o kadar iyi görebilirsiniz.
  5. İstismar Belirtilerini Tanıyın. Açıkçası, çürükler ve diğer izler genellikle istismarın net işaretleridir. Ancak görünmeyen işaretler de vardır. Genellikle istismar edilen çocuklar; depresyon, güvensizlik, uygunsuz cinsel davranış, kişisel hijyen eksikliği ve düşmanlık gibi belirtiler gösterir. Genellikle yeni arkadaşlar edinmekte güçlük çekerler. Bunlar bir şeylerin yanlış gittiğinin işaretidir.
  6. Davranış Değişikliklerinin Farkında Olun. Çocuklarda meydana gelebilecek herhangi bir davranış değişikliğine dikkat edin. Bir çocuğun normalden farklı davrandığını fark ederseniz, uyku ya da yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve içe kapanıklık ya da agresiflik gibi, bu tarz şeyler onların bir tür istismarın acısını çektiğinin işaretleri olabilir.
  7. Eve Gitmekten Korkuyorsa Dikkat Edin. Eğer bir çocuğun eve gitmek istemediğini fark ederseniz ve hatta eve gitmekten korkuyorsa, evde herhangi bir istismarla ilgili endişeleri olduğunu düşünebilirsiniz. Okuldan ayrılmaktan veya bazı insanlarla herhangi bir yere gitmekten korkuyorsa, bu istismara uğradığının bir işareti olabilir.
  8. Cinsellikle Çok Fazla İlgili Olup Olmadığına Dikkat Edin. Bazı yaşlarda çocukların cinsellik hakkında öğrendikleri belirli şeyler vardır. Genellikle, cinsel tacize uğrayan çocuklar cinsellikle ilgili bilmeleri gerekenden çok daha fazla bilgiye sahip olurlar. Cinsel davranışlar açığa çıkarabilir ve bununla ilgili açık bir dil kullanırlar.
  9. Herhangi bir Fiziksel Değişiklik Olup Olmadığına Dikkat Edin. Evde yeterli şekilde yemek yemez hale gelen bu çocuklar, sık sık fiziksel işaretler gösterecektir. Açıklanamayan kilo kaybı olan çocuklara dikkat edin, çünkü bu doğru şekilde beslenmediğinin göstergesidir.
  10. Gönüllülük. Yerel çocuk istismarı programlarında gönüllü olabilirsiniz. Eğer sizi ilgilendiren bir konuysa, bu stres ile yaşayan ailelere yardım etmek için aile destek merkezleri, kriz müdahale merkezleri vb. bir çok merkez var. Sadece istismara uğrayan çocuklara yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda istismarın daha ilk etapta önlemesinde büyük rol oynamış olursunuz.

Çeviri: Lale Arslan

Kaynak: lifehack.org/451851/10-ways-to-prevent-child-abuse

Hakkında Lale Arslan

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği mezunu. Halen yüksek lisans öğrenimine Yıldız Teknik Üniversitesi'nde devam etmekte. Öğrenmeye ve öğrendiklerini paylaşmaya meraklı. Eğitim gönüllüsü.

Buna da Göz At

Dünyadaki-Eğitim-Hakkında-11-Gerçek

Dünyadaki Eğitim Hakkında 11 Gerçek

109Paylaşım Facebook’ta Paylaş6 Twitter’da Paylaş2 Beğen!1 Yorum Yaz0 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest100 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Çocuk İstismarını Önlemenin 10 Yolu

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş