Yazı dizimizin 4. gününde 2. TEOG Fen ve Teknoloji sınavını ele alacağız. 2. TEOG Fen ve Teknoloji konuları ne? 2. TEOG Fen ve Teknoloji sınavında nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle 2. TEOG Fen ve Teknoloji sınavında hangi konulardan sorumlu olduğunuzu bir hatırlayalım:
Hücre Bölünmesi ve Kalıtım
- Mitoz Bölünme
- Kalıtım
- Mayoz Bölünme
- Eşeyli Üreme
- DNA ve Genetik Kod
- Genetik Mühendisliği
- Biyo Teknoloji
- Mutasyon
- Modifikasyon
- Adaptasyon ve Evrim
Kuvvet ve Hareket
- Sıvıların Kaldırma Kuvveti
- Yoğunluk
- Gazların Kaldırma Kuvveti
- Katıların Basıncı
- Sıvıların Basıncı
- Gazların Basıncı
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
- Elementlerin Sınıflandırılması
- Periyodik Sistem
- Kimyasal Bağlar
- Kimyasal Tepkimeler
- Asitler-Bazlar
- Su arıtımı
Ses
- Sesin özellikleri
- Müzik ve Fen
- Ses bir enerji türüdür
- Ses Hızı
Maddenin halleri ve ısı
- Isı ve sıcaklık kavramları
- Öz Isı
- Maddenin Halleri ve Isı Alışverişi
- Eritme-donma ısısı
- Buharlaşma ve yoğuşma ısısı
- Isınma-soğuma eğrileri
Canlılar ve Enerji İlişkileri
- Besin zincirinde enerji akışı
- Fotosentez
- Solunum
Gelelim 2. TEOG Fen ve Teknoloji sınavında dikkat edilmesi gerekenlere…
2. TEOG Fen ve Teknoloji Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mitoz ve Mayoz bölünmenin evrelerini çok iyi bilin. 1. TEOG konusu fakat bu sınavda da buradan soru gelebilir.
- Grafik ve tablo sorularına ayrıca dikkat edin. Bu soruları çözmek, grafiği ya da tabloyu iyi anlamaktan geçiyor. Buradaki verileri kullanmalısınız.
- Yine grafik ve tablo sorularında öncelikle soru kökünü okumalısınız.
- Türkçe sınavında olduğu gibi uzun paragraflı sorularla karşılaşabilirsiniz. Uzun paragraflardan korkmayın. Paragraf ne kadar uzunsa, paragrafın içerisinde o kadar ipucu var demektir.
- Belli başlı formülleri sınavdan kısa bir süre mutlaka tekrar edin.
- MEB kazanım testleri ve çıkmış TEOG soruları olmazsa olmazlar. Bu elbette sadece Fen ve Teknoloji dersi için, tüm dersler için geçerli.
- Yine diğer derslerde olduğu gibi Fen ve Teknoloji sınavı için de kesinlikle, en az, en çok, yanlıştır, doğru değildir, olamaz vb. kelimelere çok dikkat edin. Özellikle yorum sorularında bu ifadelerle sık sık karşılaşacaksınız.
- Ses konusunda nasıl sorular gelebileceği aşağı yukarı belli. Her ne kadar mantıkla ve evde yapılabilecek basit deneylerle bu konu rahatlıkla anlaşılır hale gelebiliyor olsa da sözel kısmı ağır bir konu olduğu için sınavdan kısa bir süre önce mutlaka bilgilerinizi tazeleyin.
- Yine sınavdan kısa bir süre önce periyodik tabloyu inceleyin. Zaten 20-25 element çıkıyor sorularda sürekli. Bu elementlerin yerini gözünüzün önüne getirebilecek seviyede olursanız büyük faydasını görürsünüz.
- Maddenin halleri ve ısı konusunda bol bol grafik sorusu çözün son hafta. Hal değişimi grafiklerine göz atın. Bu sorular çok klasik. Mantığı anlarsanız her soruyu rahatlıkla yapabilirsiniz.
- Kaldırma kuvveti ve basınç konusunda da kesinlikle ezbercilikten uzak durun. Konunun mantığını öğrenmeniz çok önemli. Bu sorular büyük ihtimalle şekilli sorular olacak. Bol soru tipi çözmeniz size yol-su-elektrik olarak geri dönecektir sınavda.
Diğer derslerde olduğu gibi TEOG Fen ve Teknoloji sınavında da işlem gerektiren sorularda ekstra dikkat etmelisiniz. TEOG Fen ve Teknoloji sınavı bilgiyi de ölçen fakat daha çok yorum kabiliyetinizi ölçen bir sınav. Bu yüzden konuların mantığını öğrenmeniz, sınavınızın başarılı geçmesiyle doğru orantılıdır.