Yazı dizimizin 5. gününde 1. TEOG’da T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında nelere dikkat etmemiz gerektiğini inceleyeceğiz.
TEOG 1’de T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde neler yapılması gerektiğiyle ilgili tavsiyelere geçmeden önce 1. TEOG T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konularına bir göz atalım:
1- Bir kahraman doğuyor
- Batıya erken açılan kent : Selanik
- Mustafa Kemal okulda
- Cepheden cepheye Mustafa Kemal
- Dört şehir ve Mustafa Kemal
- Mustafa Kemal liderlik yolunda
2- Yurdumuzun işgaline tepkiler
- Osmanlı Devleti hangi cephede?
- Geldikleri gibi giderler
- Ve Milli Mücadele başlıyor
- Egemenlik milletindir
- T.B.M.M. isyanlara karşı
- Barış antlaşması mı , ölüm fermanı mı?
3- Ya İstiklal, Ya Ölüm (Azıcık var buradan, Kurtuluş Savaşı’nda Doğu ve Güney cephelerinde yapılan mücadeleleri, sebep ve sonuçları)
Gelelim T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı için dikkat etmeniz gerekenlere…
- T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sözel bir ders olmasına rağmen bilinmesi gereken temel şeylerin yanı sıra daha çok yoruma dayalı sorular çıkmaktadır. Bu yüzden konuların iyi bilinmesi, yorum yapabilmek için önemlidir.
- Erzurum Kongresi gibi ‘Milli Egemenlik’ vurgusunun çok olduğu konulara ayrıca dikkat edin.
- Bu derste dediğim gibi sorular genelde yoruma dayalı olmakta. Yani bazen konuyu unutsanız dahi soruları çözebilirsiniz. Bunun sebebi, bir çok soruda üst metin ve bu üst metinde bilgi verilip soruda da bu bilgiye dayalı yorum sorulabilir. Yapmanız gereken tek şey verilen bilgiyi dikkatli okumak ve doğru yorumlamak.
- Bir Kahraman Doğuyor konusunda çok fazla yoruma dayalı soru türetilebilir. Burada bol soru çözmek ve hatta Atatürk ile ilgili internetten de bol bol araştırma yapmak TEOG sınavında çok işinize yarayabilir.
- Bilgi sorularında eğer konuyu bilmiyor ya da konu aklınıza gelmiyor ise sebep-sonuç ilişkisinden yürümeye çalışın. Mantık yürütün. Dersimiz tarih. Tarih ise öteden bugüne her zaman sebep-sonuç ilişki üzerinden yürümekte. Her konu birbiriyle bir şekilde bağlantılı. Bunu unutmayın.
- Bazı antlaşmaların maddelerini bilmek önemli. Ve bu maddelere hem çalışırken, hem de sınavda karşılaştığınızda kendinize sorular sorun. ‘Bu antlaşma hangi savaştan sonra olmuştu?’, ‘Bu antlaşmayı kim yaptı?’, ‘Bu antlaşma neden olmuştu?’, ‘Bu antlaşma sonrası ne olmuştu?’ gibi sorular sorarsanız, eğer aklınıza direkt antlaşma maddeleri gelmese de bu soruların cevaplarından konuyu hatırlamanız mümkün olabilir.
- Sivas Kongresi ve Amasya Genelgesi önemli konular. Mutlaka sınavdan önce tekrar edin.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında da 1. TEOG Türkçe İpuçları yazımda da bahsettiğim gibi uzun metinlerden korkmayın. Verilen metin ne kadar uzunsa, soru hakkında o kadar bilgi verilmiş demektir ki bu da sizin işinizi kolaylaştırır.
Bu yazının tüm hakları ozancorumlu.com’a aittir. www.ozancorumlu.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©
üniteden hangi konular gelecek tam olarak? Başlık olarak verebilir misiniz?
Merhaba Selin.
Aşağıdaki linkte yer alan yazıyı inceleyebilirsin.
https://ozancorumlu.com/2016-2017-8-sinif-teog-konulari/
Merhaba hocam ben 8. Sınıfa yeni geçiyorum ve bu seneki 1. Ve 2.teog iiçin bu ipuclarını paylașacak mısınız acaba nolur paylașın ????
Merhaba Buse.
Konular zaten aynı. Mevcut yazıları mutlaka oku. Zamanı geldiğinde yeni yazılar da yazacağım elbette.