Anasayfa / REHBERLİK / Test Sınavlarında Yapılan En Yaygın 10 Hata ve Çözümleri
Özel Ders
Test-Sınavlarında-Yapılan-En-Yaygın-10-Hata-ve-Çözümleri

Test Sınavlarında Yapılan En Yaygın 10 Hata ve Çözümleri

Test usulü sınavlar günümüzde en çok kullanılan sınav tipi. LYS ve TEOG sınavlarının da yaklaştığı bugünlerde işte sizler için 10 yaygın test hatası ve çözümleri…

1. Cevabı Boş Bırakmak

Üzerinde düşünmen için fazladan süre verilen zor soruları atlamanda yanlış bir şey yok– daha sonra soruya geri dönmeyi unutmadığın sürece! Tehlike, atladığın her soru için geri dönmeyi unutmak! Boş cevap, her zaman yanlış cevaptır!

Çözüm: Her soru atladığında, yanına bir kontrol işareti koy.

2. Bir Soruya 2 Kez Cevap Vermek

Öğrencilerin kaç kez çoktan seçmeli sorularda 2 cevabı da seçtiğini duysan şaşırırsın. Bu her iki cevabın da yanlış olmasına sebep olur!

Çözüm: Sınavını yeniden gözden geçir ve her doğru/yanlış ya da çoktan seçmeli soru için sadece tek bir cevap işaretlediğine emin ol.

3. Karalama Kağıdından Cevapları Yanlış Aktarmak

Matematik öğrencileri için en sinir bozucu hata, karalama kağıdında doğru olan ancak sınav kağıdına yanlış aktarılan cevaplardır.

Çözüm: Karalama kağıdından aktardığın her cevabı iki kere kontrol et.

4. Yanlış Şıkkı İşaretlemek

Bu pahalıya mal olan, ancak yapması çok kolay bir hatadır. Tüm şıklara bakarsın ve doğru olanı seçersin, ancak doğru cevabın yanındakini işaretlersin –senin cevabınla eşleşmeyeni!

Çözüm: İşaretlediğin harf/cevabın, gerçekten seçtiğin harf/cevap olduğuna emin ol.

5. Yanlış Bölüme Çalışmak

Yaklaşan bir sınavın olduğunda, hangi bölüm ve konuları kapsadığını bildiğinden emin ol. Öğretmen, sınıfta hiç tartışılmamış olan bir bölümden test yapabilir. Ya da, öğretmen 3 bölümü anlatmıştır ve test bunlardan sadece birini kapsıyordur. Böyle bir şey olduğunda, sınavda çıkmayacak olan materyallere çalışmayı sonlandırabilirsin.

Çözüm: Öğretmenine daima sınavın hangi konu ve bölümleri kapsayacağını sor.

6. Saati Dikkate Almamak

Bir deneme testi olurken öğrencilerin yaptığı en yaygın hata, zamanı yönetme başarısızlığıdır. 5 dakika kala, 5 cevapsız soru sana dik dik bakıyorken panik içinde sınavı nasıl bitirdiğin…

Çözüm: Sınav soru ve cevapları geldiğinde, sınavın ilk birkaç dakikasını durumu değerlendirmek için ayır. Kendine bir zaman çizelgesi belirle ve ona uy. Kendine ana hatları belirlemek için bir miktar zaman ver, her bir soruyu ona uyarak cevapla ve planına sadık kal.

7. Yönergelere Uymamak

Eğer öğretmen “karşılaştır” diyorsa ve sen “tanımlama” yapıyorsan, verdiğin cevap ile puan kaybedeceksin demektir. Bilmen ve sınav esnasında uyman gereken belirli yönlendirme kelimeleri var.

Çözüm: Aşağıdaki yönledirme kelimelerini tanı.

  • Tanımla: Bir tanımlama yap.
  • Analiz et: Bir kavram ya da süreci al ve onu adım adım açıkla.
  • Zıtlıkları bul: Farkları göster.
  • Kıyasla: Benzerlikleri ve farklılıkları göster.
  • Şema ile göster: Açıkla ve bir grafik çiz ya da konunu tanımlamak için diğer görselleri kullan.
  • Taslak çiz: Başlıklar ve alt başlıklar için bir açıklama yap.

8. Çok Fazla Düşünmek

Bir soruyu çok fazla düşünüp, kendini şüpheye düşürmen çok kolay bir durumdur. Eğer ikinci bir tahmine eğilimin varsa, kaçınılmaz bir şekilde doğru cevabı, yanlış cevap ile değiştireceksin.

Çözüm: Eğer çok fazla ve detaylı düşünmeye eğilimi olan biriysen ve soruyu ilk okuduğunda kuvvetli bir önsezin oluşuyorsa, onunla git. Eğer ilk sezgilerinle ilgili şüphelerin olduğunu biliyorsan, düşünme zamanını sınırla.

9. Teknik Arıza

Eğer kaleminin ucu ya da mürekkebi bittiyse ve sen sınavını bitiremediysen, boş cevapların diğer başka sebeplerden olduğu kadar yanlış olacaktır.  Ucun bitmesi ya da kalemin kırılması yarım yamalak bir teste sebep olur, bazen de sınavının yarısını boş bırakman anlamına gelir. Ve bu da çok düşük bir not demektir.

Çözüm: Sınav için daima yanında fazladan malzeme getir.

10. Sınav Kağıdına İsim Yazmamak

Sınav kağıdına adını yazmadığın zamanlar, sınavın başarısız bir şekilde sonuçlanacaktır. Öğretmen/test yöneticisi, hangi öğrenci olduğunu bilemeyeceğinden ya da sınav bittikten sonra tekrar öğrencileri göremeyeceğinden (okul yılının sonunda olduğu gibi) böyle bir durum yaşanabilir. Böyle özel durumlarda (çok sert bir öğretmen olmasa bile) isim yazılmamış bir test, çöpe atılmış bir test olacaktır.

Çözüm: Daima başlamadan önce sınav kağıdına adını yaz!

Kaynak: homeworktips.about.com/od/schooltests/a/testmistakes.htm

Çeviri: Lale ARSLAN

Değerlendirme

Bu yazı işinize yaradı mı ?
User Rating: 2.97 ( 3 votes)
TEOG Puan Hesaplama

Hakkında Lale Arslan

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği mezunu. Halen yüksek lisans öğrenimine Yıldız Teknik Üniversitesi'nde devam etmekte. Öğrenmeye ve öğrendiklerini paylaşmaya meraklı. Eğitim gönüllüsü.

Buna da Göz At

13-Yaşına-Gelmeden-Önce-Oğlunuza-Öğretmeniz-Gereken-13-Şey

13 Yaşına Gelmeden Önce Oğlunuza Öğretmeniz Gereken 13 Şey

Paylaşım Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Beğen! Yorum Yaz Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest Google+ WhatsApp LinkedIn …

FACEBOOK YORUMLARI

Tartışmaya Katılın

Test Sınavlarında Yapılan En Yaygın 10 Hata ve Çözümleri

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

'Özel Ders' İçin Doğru Yerdesin !
Ozan Hocayla Özel Ders

“Özel ders, öğrencinin tek başına ders çalışabilmesini sağlamaktır.”

  • TEOG Sınavına Profesyonel Hazırlık (Matematik-Fen)
  • Derslere Yardımcı Özel Ders
  • Ücretsiz Öğrenci Koçluğu
  • Özel Hazırlanan Sorular ve Deneme Sınavları
  • Skype Özel Ders Seçeneği

Bunu arkadaşınla paylaş