Üreme, bir canlının neslini devam ettirmesi olayıdır. Neden üreriz sorusunun cevabı budur. Üremeye çoğalma da diyebiliriz.
2 çeşit üreme vardır.
- Eşeyli Üreme
- Eşeysiz Üreme
Eşeysiz üreme, 1 ana hücreden kendisiyle tıpa tıp aynı 2 yavru hücre oluşmasıyla sonuçlanan üreme çeşididir. Eşeysiz üreme mitoz bölünmeyle gerçekleşir.
Eşeysiz Üremenin 4 çeşidi vardır;
- Bölünerek
- Tomurcuklanarak
- Vejetatif
- Yenilenerek (Rejenerasyon)
Tek hücreliler (amip, öglena vb.) ve bakteriler bölünerek ürerler.
Deniz anası, hidra, sünger, ciğer otu, bira mayası tomurcuklanarak ürerler.
Çilek, patates, gül, begonya, soğan, zambak gibi bitkiler vejetatif ürerler. Sadece bitkiler vejetatif üreme yaparlar.
Deniz yıldızı, toprak solucanı gibi canlılar yenilenerek ürerler. Yılan, kertenkele gibi canlılar yenilenme yaşarlar fakat yenilenerek üremezler !
Eşeyli üreme, 1 ana hücreden birbirinden farklı 4 yavru hücre oluşturarak gerçekleşen üreme çeşididir. Eşeyli üreme mayoz bölünmeyle gerçekleşir. Mayoz bölünmenin bir evresi olan parça değişimi (krossing over) sebebiyle yavru hücreler ana hücre ve birbirleriyle aynı olmazlar. Bu yüzden eşeyli üremede çeşitlilik vardır deriz. Eşeyli üremede erkek ve dişi vardır. Önce eşey ana hücrelerinden (2n=46) eşey hücreleri(sperm, yumurta) oluşur. Erkeğin sperm (n=23) , dişinin yumurta (n=23) hücreleri birleşerek zigotu (2n=46) oluşturur.
Bitkilerde de erkek ve dişi vardır. Erkek eşey hücresi polen (n=23) ile dişi eşey hücresi yumurta (n=23) birleşerek tohumu (2n=46) oluşturur.
Eşeyli Üreme ile Eşeysiz Üreme Arasındaki Farklar
Tüm TEOG Fen Bilimleri Konu Anlatım videoları için tıklayın.
Kafanıza takılanları ya da yorumlarınızı altta yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yazabilir, çözemediğiniz soruları www.ozancorumlu.com/sizden-gelen-sorular bölümüne koyabilirsiniz.