Her katı cismin bir ağırlığı vardır. Katıların ağırlıklarından dolayı zemine uyguladıkları dik kuvvet, katı basıncı olarak nitelendirilir.
Katı basıncı matematiksel olarak, kuvvetin (cismin ağırlığı) yüzey alanına bölünmesiyle bulunur. Basınç P , kuvvet F , yüzey alanı S ile gösterilir.
Nelere Bağlıdır ?
- Kuvvet
- Yüzey Alanına
- Normal ayakkabılar ile kara batarken, kar ayakkabıları ile kara batmadan yürüyebilmemiz, kar ayakkabılarının tabanlarının normal ayakkabılara göre büyük olmasından, yani, yüzey alanının daha fazla, basıncın daha az olmasından kaynaklanır.
- Tek ayak üzerinde dururken, iki ayağımız üzerinde durmaya nazaran daha çok yoruluruz. Çünkü tek ayak üzerinde olunca yüzey alanımız azalmış, dolayısıyla yere doğru basıncımız artmış olur.
- Ördeklerin ayakları perdelidir. Bu sayede bataklıklarda batmadan rahatlıkla yürüyebilirler. Burdaki mantık da aynıdır. Ördeklerin perdeli ayakları yüzey alanını arttırmış olur. Bu sayede yere daha az basınç uygularlar ve bataklığa batmazlar.
Yani yüzey alanı azalırsa, katı basıncı artar. Aynı şekilde zemine uygulanan kuvvet artarsa basınç artar. Katı basıncı, yüzey alanı ile ters orantılı, zemine uygulanan dik kuvvet ile doğru orantılıdır. Ayrıca basınç kuvveti demek, ağırlık demektir. Karıştırmayın !
Tüm TEOG Fen Bilimleri Konu Anlatım videoları için tıklayın.
Kafanıza takılanları ya da yorumlarınızı altta yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yazabilir, çözemediğiniz soruları www.ozancorumlu.com/sizden-gelen-sorular bölümüne koyabilirsiniz.