Hücre özetle canlının en küçük canlılık işlevi gösteren parçasıdır. Yetişkin bir insanda yaklaşık 100 trilyon hücre bulunmaktadır. Her insan bir hücreden (zigot) oluşur. Zigot, mitoz bölünmeler geçirerek çoğalır ve bizler de bu sayede büyürüz.
Hücre bölünmesi, bir hücrenin bölünerek yeni hücreler oluşturması olayıdır.
Ne Zaman Gerçekleşir ?
Hücre belli bir büyüklüğe ulaştığı zaman gerçekleşir.
Niçin Olur ?
Üreme, büyüme ve onarma için olur.Aşamaları Nelerdir ? (Sırası Önemli)
- Çekirdek Bölünmesi
- Stoplazma Bölünmesi
Çeşitleri Nelerdir ?
Kromozom
Hücrenin çekirdeğinde yer alan ipliksi yapılardır. Kromozom denilince aklımıza DNA (Kromatin İplikler) gelmelidir. Kromozomlar, canlıdaki genetik bilgiyi taşırlar. Hücre bölünmesi ilk DNA’nın kendini eşlenmesi ile başlar. Bu aşamaya DNA Eşlenmesi denir. Eşlenen DNA’lar kısalıp kalınlaşarak kromozomu oluştururlar.
- Kromozomlar hücre bölünmesinden önce oluşurlar.
- Kromozomlar DNA’dan oluşurlar.
- Yapısal büyüklük olarak; Kromozom > Kromatid > Kromatin İplikler (DNA)
Kardeş Kromatidler
Kromozomları ortada ikiye ayırdığımızı düşünürsek, her bir parçaya kromatid denir. DNA eşlenmesi sonucu 2 eş (tıpa tıp benzer, aynı) DNA elde edilir. Daha sonra kromozom oluşur. DNA eşlenmesinde 2 eş DNA oluştuğu için, oluşan kromatidler de eştir. Bu kromatidlere kardeş kromatidler adı verilir.
Kromozom Sayısı
- Kromozom sayısı insanlarda 46 dır. (Ezbere bilinmesi gerekiyor.)
- Her canlının kromozom sayısı farklı olabilir.
- Kromozom sayısı, canlının büyüklüğü ya da karmaşıklığı hakkında bilgi vermez ! Moli balığı ile insanların kromozom sayıları 46’dır. Fakat insan daha gelişmiş bir canlıdır.
- Canlıların gelişmişliği ile kromozom sayısı arasında bir ilişki yoktur ! Eğrelti otunun kromozom sayısı 500, insanların 46’dır. Fakat insanlar daha gelişmiş canlılardır.
- Önemli olan DNA dizilimidir.
Tüm TEOG Fen Bilimleri Konu Anlatım videoları için tıklayın.
Kafanıza takılanları ya da yorumlarınızı altta yer alan Tartışmaya Katılın bölümüne yazabilir, çözemediğiniz soruları www.ozancorumlu.com/sizden-gelen-sorular bölümüne koyabilirsiniz.