Sömestr tatili geldi, çattı. Yoğun bir eğitim-öğretim dönemini geride bırakan öğrenciler için artık tatil zamanı ! Biz de siz öğrencilerin sömestr tatilinde izlemeniz için 5 film tavsiyesinde bulunmak istedik. Hepinize iyi tatiller !
Benim Adım Khan – My Name is Khan (2010):
Senaryosunu Shibani Bathija ve Niranjan Iyengar’ın yazdığı, yönetmenliğini ise Karan Johar’ın üstlendiği 2010 yapımı Hint filmi olan Benim Adım Khan, sıradışı senaryosu ve müthiş oyunculuk performansları ile bir çok eleştirmenden ve sinemaseverden tam not almış bir yapım.
Rızvan Khan, küçüklüğünü annesiyle birlikte geçirmiş, annesinin ölümünden sonra da Amerika’daki küçük kardeşinin yanına gitmiş bir müslümandır. Burada tanıştığı Mandira adında dul ve Hindu bir kıza aşık olur ve onunla evlenir. Rızvan, otizmin bir çeşidi olan Asperger sendromu hastasıdır. Bu hastalık sosyalliğe, iletişime engel olan ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Amerika’da 11 Eylül saldırılarından sonra Mandira’nın oğlu müslüman karşıtı kesimler tarafından dövülüp, öldürülür. Bu durum sonrasında da Rızvan eşi tarafından terk edilir. Rızvan eşine ‘ne zaman geri gelebileceğim?’ sorusunu sorar ve eşinden ‘Amerika Birleşik Devletleri başkanına gidip, adının Khan olduğunu ama bir terörist olmadığını açıklamasını ve ondan sonra geri gelmesini’ söyler. Rızvan da hastalığının da etkisiyle bu cevabı ciddiye alır ve ABD başkanı Obama ile görüşmek için büyük bir maceraya atılır. Rızvan artık Obama ile görüşecek ve ‘Sayın Başkan, benim adım Khan ve ben bir terörist değilim!’ diyecektir.
Filmin teması, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’de oluşan müslüman karşıtlığı ve müslümanlara uygulanan muameleler. Konunun bize tanıdık bir konu olması ve senaryo ile oyunculukların muhteşem olması, bu filmi izlenmesi gerekenler listesine sokuyor.
3 Aptal – 3 Idiots (2009):
19 ödül ve 10 adaylık başarısını elde etmiş 3 Aptal filmi, 3 aylak öğrencinin Hindistan’ın en iyi mühendislik okuluna girmeleri ve okulda yaptıklarını anlatmakta.
Filmin teması, eğitim sisteminin çarpıklıkları ve mevcut sistemin değiştirmeye çalışan bir öğrenci ve bu öğrencinin en yakın iki arkadaşının sistemi değiştirmeye çalışırken denedikleri yollar, uyguladıkları methodlar. Bu serüvende başlarından geçen kah hüzünlü, kah eğlenceli olaylar harika oyunculuklar ve çok iyi bir senaryo ile birleşiyor ve ortaya tadı damakta bırakacak bir seyir cümbüşü çıkıyor. Çekim yerlerinin harika olması ve müziklerinin de çok fazla beğenilmiş olması gibi detayları da es geçmemek gerek.
3 aptal filminin Hindistan’ın tüm zamanlarda en çok hasılat ve gişe yapmış sinema filmi olduğunu da hatırlatalım.
Ertuğrul 1890 (2016):
Şu an vizyonda olan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da tavsiye edilen Ertuğrul 1890, Türk-Japon yapımı bir film. Filmin konusunun gerçek bir hikaye olması ve tarihimizden bir kesit izlettirmesi seyirciyi filme daha da çekiyor.
Ertuğrul 1890, Türkiye ve Japonya ülkelerinin dostluklarını pekiştiren gerçek bir hikayeyi anlatmakta. 1887 yılında Japon heyeti İstanbul’u ziyaret eder. Bu ziyaretin ardından da Tuğamiral Osman Paşa komutasında 650 kişilik mürettebatı ile Ertuğrul isimli firkateyn Japonya’ya gider. Ertuğrul Japonya’dan geri dönerken bir kaza geçirir ve 681 kişi hayatını kaybeder. Gemide sağ kurtulan sadece 69 kişi kalır. Sağ kurtulanlar sahile ulaşırlar ve Japon köylüler tarafından misafir edilirler.
1985 yılında ise Irak-İran savaşı esnasında Saddam’ın emriyle Tahran havaalanının 24 saat içinde kapatılacağı duyurulur. Bunun üzerine Japonya harici tüm ülkeler kendi uçaklarıyla vatandaşlarını kurtarır. Durumu öğrenen dönemin başbakanı Turgut Özal da Tahran’da kalan 215 japonu kurtarmak üzre türk uçağını bölgeye yollar. Fakat zaman çok azdır…
Film, ilk Türk-Japon ortak filmi olması sebebiyle de önem arz eden bir yapım.
Köstebekgiller 2- Gölgenin Tılsımı (2016):
Animasyon severler için Türk yapımı ve eğlenceli bir animasyon filmi olan Köstebekgiller 2- Gölgenin Tılsımı, Perili Orman filminin devam filmi niteliğinde. İlk film olan Perili Orman’ın 400 bini aşan bir gişe ile rekor kırdığını da hatırlatalım.
Pelin ve Caner, Köstebekgiller’in en yakın dostlarıdır. Vaktiyle, yaptığı kötülükler yüzünden, ağaca dönüşen Gölge’yi, Köstebekgiller’den Köstan Amca, iyi bir insan olması sözüne karşılık kurtarmıştır. Fakat Gölge sözünü tutmamış ve çalışmakta olduğu müzayede salonundan, Kraliçe Sora’nın tılsımlı olduğu söylenen elbisesini çalmıştır. Elbiseye dokunur dokunmaz da, içinde olan kötülükle birlikte, Köstan Amca’nın önceden yaptığı ağaç tılsımı harekete geçmiştir. Gölge yeniden ağaca dönüşmeye başlamıştır. Onu ormanda değerli taşlara ve kürklere düşkün avcı Şahane Postum bulur. Şahane, Sora’nın elbisesini görür görmez ona hayran olur ve almak ister. Ancak, elbiseye geçen Köstan Amca’nın tılsımı, elbisenin sayesinde, Şahane’yi de geyiğe dönüştürmeye başlar. Gölge bu durumdan kurtulmak için Köstan Amca’ya gitmeleri gerektiğini söyler. Ancak Köstan Amca, çoktan Köstebekya’ya doğru yola çıkmıştır.
Animasyon filmi arıyorsanız, bu film tam size göre…
Yerdeki Yıldızlar – Taare Zameen Par (2007):
Ünlü Hint oyuncu Aamir Khan’ı hem yönetmen koltuğunda, hem de başrolde gördüğümüz drama türünde film, ‘Her çocuk özeldir’ sloganı ile yola çıkan bir başyapıt.
Harfleri ve sayıları algılamada problem yaşayan Ishaan, ailesi ve çevresi tarafından tembel, geri zekalı muamelesi görmektedir. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra tanıştığı resim öğretmeni ile hayatı değişir ve çok başarılı bir öğrenci olur.
Ishaan derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarsız bir çocuktur, yazı yazmayı ve okumayı 3.sınıfta olmasına rağmen halen öğrenememiştir. Kitabı her açtığında kelimeler sanki dans ediyor gibi gelir ona. Bu başarısızlığın sonucunda ise içe kapanık ve karamsar bir ruh haline bürünür. Mutluluğu ve özgürlüğü insanlardan uzaklaşmakta bulur ve asosyal bir çocuk olur. Annesinin ilgisine karşın babasının katı tutumu Ishaan’ın zihinsel dünyasında gidiş gelişler yaşamasına sebep olur. Tam her şeyden ümidini kesmişken resim öğretmeni, Ishaan’ın hayatını tam anlamıyla değiştirir.
‘Gerçek’ bir öğretmenin, bir öğrencinin hayatına ne kadar girebildiğini ve sonuçlarının ne düzeyde olabileceğini harika bir şekilde anlatan bu filmi sadece öğrencilerin değil, öğretmenlerin de izlemesi gerekir.