LYS Nedir ?
Lisan Yerleştirme Sınavı’nın kısaltılmışı olan LYS, ÖSYM tarafından 2010 yılından itibaren uygulanan üniversite sınavlarının YGS‘den sonra ikinci aşamasıdır.
Her sene Haziran ayında yapılmakta olan LYS‘ye girebilmek için adayların YGS‘den geçerli notu (Herhangi bir puan türünde 180 puan) alabilmeleri gerekmektedir.
YGS‘den 180 ya da üzeri puan almış adaylar LYS‘de var olan 5 sınavdan istediğine/istediklerine girebilirler. ÖSYM adaylar için 2 sınava girilmesini tavsiye etmekte fakat bunda herhangi bir sınır ya da kaybedilecek bir hak, durum, avantaj bulunmamaktadır.
LYS – 1 : 120 dakikadır. Soru sayısı 80 tanedir. Matematik ve Geometri soruları vardır. Matematikten 50, Geometriden 30 soru olmak üzere.
LYS – 2 : 135 dakikadır. Soru sayısı 90 tanedir. Fizik, Kimya ve Biyoloji soruları vardır. Fizikten 30, Kimyadan 30, Biyolojiden 30 soru olmak üzere.
LYS – 3 : 120 dakikadır. Soru sayısı 80 tanedir. Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya (1) soruları vardır. Türk Dili ve Edebiyatından 56, Coğrafya (1)‘den 24 soru olmak üzere.
LYS – 4 : 135 dakikadır. Soru sayısı 90 tanedir. Tarih, Coğrafya (2) ve Felsefe soruları vardır. Tarihten 44, Coğrafya (2)‘den 16, Felsefeden 30 soru olmak üzere.
LYS – 5 : 120 dakikadır. Soru sayısı 80 tanedir. Yabancı Dil soruları vardır. (İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere.)
LYS‘de 4 puan türü bulunmaktadır:
- Sayısal Puanı
- Eşit Ağırlık Puanı
- Sözel Puanı
- Yabancı Dil Puanı
Sayısal puan için Matematik ve Fen, eşit ağırlık puanı için Matematik ve Sözel Bilimler, sözel puan türü için Sözel Bilimler ve Yabancı Dil puanı için temel alınan ders yabancı dildir.
LYS‘de en küçük puan 100, en büyük puan 500 olarak düzenlenmiştir.
ÖSYM tarafından hatalı olduğu kabul edilen sorular, tüm adayların bu soruyu doğru yaptığı varsayılarak düzenlenmektedir.
LYS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmekte ve bu şekilde ham puan hesaplanmaktadır.