Özel Ders
Üniversite Kayıtları Yarın Başlıyor. Peki Nasıl

Üniversite Kayıtları Yarın Başlıyor. Peki Nasıl ?

Üniversiteleri kazanan öğrenciler için kayıtlar 28.07.2015 tarihinde (yarın) başlıyor. Bu sene e-kayıt da yapılabilecek. Üniversite kayıtları 3-7 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geçelim detaylara…

Taze üniversitelilerde kayıt heyecanı başladı. ÖSYM 2015 yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra sıra kayıtlara geldi. Üniversitelerde e-kayıtlar yarın başlıyor. 5 Ağustos kayıtlar için son gün. Tavsiyem, işinizi son güne bırakmayın.

32 devlet üniversitesinde bu sene elektronik kayıt (e-kayıt) yapılabilecek. Son gün 7 Ağustos. Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan, elektronik kayıt (e-kayıt) uygulamasına bu yıl devlete ait bütün yükseköğretim kurumlarında geçiliyor.

Öğrenciler isterlerse e-kayıt isterlerse de üniversitelerine giderek bizzat kayıt yaptırabilecek. Süresi içerisinde bizzat kayıt veya e-kayıt yaptırmayan ve işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek.

E-kayıt yaptırmak isteyen üniversiteliler, “https://www.turkiye.gov.tr/” adresinden “e-hizmetler” bölümündeki “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” başlığı altında açılacak olan “Üniversite e-Kayıt” seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini yapabilecekler.

Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabilecek. E-kayıt işlemi 2015-2016 öğretim dönemi için ÖSYM’den temin edilecek yerleşenlere ilişkin veri içerisindeki öğrencileri kapsayacak. E-kayıtta, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gerektirdiğinden) bazı programlar dahil edilmeyecek.

E-kayıt olmayı tercih eden öğrencilerin üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek olmayacak. Öğrenciler, elektronik kayıt işleminin ardından üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecek.

E-Devlet şifre işlemleri nasıl olacak ?

1) e-Devlet şifresi

E-devlet şifresi kullanarak, e-devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmeniz için, bir e-devlet şifresi almanız gerekiyor. E-devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak rahatlıkla alabilirsiniz. Başvurduğunuz PTT şubesinde, e-Devlet şifresi alım işlemleri için, sizden 2 TL ücret ve bir takım kişisel bilgileriniz istenecektir. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra, kamu kuruluşları ile ilgili işlerinizi, e-devlet sistemine giriş yaparak, T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak yapabilirsiniz.

2) Mobil imza

Mobil imza yöntemi ile e-devlet sistemi üzerinden işlem yapmayı tercih ettiyseniz yapacaklarınız şöyle;

Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden, tüm vatandaşlara sunulmaktadır. Fakat mobil imzanın alınması aşamasında, GSM operatörleri tarafından, kullanıcılardan bir miktar ücret talep ediliyor. Mobil imza, güvenlidir ve elektronik imza görevi üstlenir. Mobil imza aynı zamanda, ıslak imza niteliğinde bir imzadır. Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için yapmanız gerekenler; T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM türünüzün bilgisini sistemde bulunan ilgili bölümlere doldurmak olacaktır. Böylece e-devlet uygulamasını kullanabilirsiniz.

3) Elektronik imza

Bir diğer yöntem ise elektronik imza. Eğer elektronik imza ile işlemlerinizi yapmak istiyorsanız;

Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza, sanal ortamda bulunan belgeye aktarılması yolu ile kimlik tespitinde kullanılan bir imza çeşididir. Elektronik imza ile e-devlet uygulamasını kullanmak için sadece T.C kimlik numaranızı kullanmanız yeterli olacaktır.

E-kayıt çok yeni bir sistem. Bazı sorunlarla da karşılaşılması olası. Bu yüzden, tercihlerini elektronik ortamda yapacak adayların çok dikkatli ve titiz bir şekilde işlemlerini yapması gerekmekte. Eğer bir aksilik olursa da telefonunuzda 160’ı tuşlayarak e-devlet çağrı merkezi ile irtibata geçebilirsiniz. Bu sene bir çok okul sadece birinci öğretim öğrencileri için e-kayıt yapma imkanı sunuyor. İkinci öğretimler, uzaktan öğretim ve açık öğretim programlarına kayıt yaptırmak isteyenler, kayıtlarını bizzat okula gidip yapmak zorundalar.

Okula gidip kayıt yaptıranlar nasıl bir yol izlemeli ?

E-kayıt yaptırmayan ya da yaptıramayan adaylar için kayıt süresi 3-7 Ağustos arası. Bizzat okula gidip kayıt yaptıracak öğrencilerden istenen belgeler ise şu şekilde:

  • ÖSYS Sonuç Belgesi
  • Lise diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesinin aslı
  • Nüfus Cüzdanının önlü-arkalı fotokopisi (T.C. Kimlik Numarası beyanı için)
  • Askerlik Durum Belgesi
  • İkamet Adresi Beyanı
  • 8 adet 4.5 x 6 cm boyutunda vesikalık fotoğraf (Fotoğraflar güncel olmalıdır)
  • Öğrenci katkı payı/öğrenim ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Hepinize başarılı bir üniversite hayatı dilerim.

Değerlendirme

Bu yazı işinize yaradı mı ?
User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Üniversite Kayıtları Yarın Başlıyor. Peki Nasıl ?

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş