Özel Ders
UNESCO-Eğitimde-köklü-reformlara-ihtiyaç-var

UNESCO: Eğitimde köklü reformlara ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Küresel Eğitim İzleme (GEM) yıllık raporunu açıkladı. Raporda, küresel hedeflere ulaşmak için eğitimde köklü reformlara ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

Merkezi Paris’te bulunan UNESCO’nun Küresel Eğitim İzleme (GEM) yıllık raporu bugün kamuoyuna açıklandı. Dünyanın eğitim alanında 2030 yılı için Sürdürülebilir Gelişim Ajandası’nda (SDG) hedeflenen kriterlere ulaşmak açısından yarım yüzyıl geç kaldığı uyarısında bulunulan raporda, mevcut eğilimler göz önüne alındığında, “ilköğrenimde dünyanın evrensel kriterlere 2042 yılında, ortaöğrenimdeki hedeflere 2059 ve yükseköğrenimdeki hedeflere ise ancak 2084 yılında ulaşabileceği” kaydedildi.

“İnsanlar ve Gezegen için Eğitim” adını taşıyan raporda, eğitim sistemlerinin çevre ile ilgili endişelere daha fazla ilgi göstermesi istendi. Küresel ısınma ile ilgili duyarlılık konusunda ülkelerin çoğunluğunda eğitimin en önemli gösterge olduğu vurgulanan raporda, dünyadaki ülkelerin yarısındaki okul müfredatında küresel ısınma ve çevre sorununun açık bir şekilde yer almaması eleştirildi. Raporda, OECD ülkelerinin sadece yüzde 40’ında 15 yaş grubu öğrencilerin çevre konusunda temel bilgilere sahip olduğu kaydedildi.

KÜRESEL NÜFUSUN YÜZDE 40’I TAM ANLAMADIĞI DİLDE EĞİTİM ALIYOR

Küresel gelişmede eğitim rolü ile ilgili köklü bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğu vurgulanan raporda, bunun gezegenin geleceği ve bireylerin kendilerini daha iyi hissetmesi için katalizör rolü oynayacağı saptamasında bulunuldu. Eğitim sistemlerinin kültürel azınlıklara saygı ve korunmasına önem vermesi gerektiğini belirtilen raporda, küresel nüfusun yüzde 40’ına okullarda tam anlamadığı bir dilde eğitim verildiği bildirildi.

Okuma-yazma bilmeyen yetişkinlere verilecek eğitime de dikkat çekilen raporda, fakirülkelerde okuma-yazma bilmeyen yetişkin nüfusun sadece yüzde 6’sının okuma-yazma kurslarına katılabildiği kaydedildi.

EĞİTİM OLANAĞI OLMAYAN ÜLKELERDE ŞİDDET FAZLA

Afrika kıtasından örnek verilerek eğitim olanağının olmadığı ülkelerde şiddet ve çatışmaların da çok daha fazla olduğu ifade edilen raporda, eğitim oranının çok düşük olduğu Sahraaltı Afrika bölgesindeki 22 ülkede yaşayanların yaklaşık yarısının son 20 yıl içinde mutlaka savaş ve çatışma içinde yaşadığı hatırlatıldı.

OKULLARDA İLK YARDIM, ZİRAAT DERSLERİ VERİLMELİ

Raporun tavsiye bölümünde, öğrencilere okulda tıbbi ilk müdahale, tarımın güçlü olduğu bölgelerde ziraat derslerinin verilmesi tavsiye edilirken, Sahraaltı Afrika bölgesinde 2030’a kadar annelere verilecek eğitimle 2050-2060 yılları arasında en az 3.5 milyon çocuğun ölümünün önüne geçilebileceği bildirildi.

AA

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

UNESCO: Eğitimde köklü reformlara ihtiyaç var

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş