Özel Ders
Doğru Tercih Nasıl Yapılır

Tercihler Nasıl Yapılmalı ?

Başarı sıralamaları, taban puanlar ve yüzdelik dilimler. Doğru tercih yapabilmek bizim bu üç veriyi doğru yorumlamamıza bağlı. Tercihlerimizi yaparken başarı sıralamasına göre mi, taban puanlara göre mi yoksa yüzdelik dilime göre mi yapmamız gerekiyor? Bu yazımızda doğru tercih nasıl yapılır? Bu hususlara değineceğiz.

Gerek TEOG olsun gerekse üniversite tercihleri olsun, doğru tercih yapmak çok önemli. Yapacağımız en küçük bir sıralama hatası bile bizim yerleşmemize etki edebilir. Örneğin başarı sıralamamız yettiği halde taban puanımıza bakıp, taban puanımız yetmiyor diye vazgeçtiğimiz bir tercih; bizim yerleşme ihtimalimiz olduğu halde o ihtimali ortadan kaldırmamız anlamına gelir. Yine TEOG tercihlerinde yüzdelik dilime bakılmadan sadece yerleştirme puanına dayalı yapılan bir tercih yine yanlış bir tercih olacaktır.

Taban puanları ve yerleştirme puanları her sene yapılan sınava göre değişmektedir. Mesela Marmara Hukuk bu sene 13.800 başarı sıralaması ile 513 kişi almış. Kontenjanlar aşırı oranda değişmediği müddetçe başarı sıralamalarında çok fazla bir oynama olmayacaktır. Fakat taban puanlar her sene değişebilmektedir. Bu yüzden tercihlerimizi mutlaka başarı sıralamalarını dikkate alarak yapmak durumundayız. Hele hele üst sıralardaki bölümleri tercih ederken, makas daraldığı için başarı sıralamalarını detaylı ve titiz bir şekilde incelememizde yarar var.

Ayrıca tercihlerinizi yaparken mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir. Yeni açılan bölümler, istenilen koşullar, tercih edeceğiniz bölümün gereksinimleri, sizden beklentiler ve bunun gibi daha bir çok etmen sizin bir uzman eşliğinde değerlendirmeniz gereken kriterlerdir.

Bir diğer husus ta tercihlerinize mecbur kalmadığınız müddetçe istemediğiniz bölümlere yer vermemeniz gerekmektedir. Tekrar bir sınava hazırlık bir senenizi alırken; istemediğiniz bir bölümde okumak dört senenizi, istemediğiniz bir meslekte çalışmak bir ömrünüzü alacaktır. Bu sebeple istemediğinizi, gittiğinizde mutlu olmayacağınız bir bölümü yazmayın!

Tercih sıralamalarınız da önemli. 5. tercihiniz Marmara Hukuk. 6. Tercihiniz İstanbul Hukuk diyelim. 5. tercihiniz geldiğinde keşke altıncı tercihim gelseydi diyecekseniz, İstanbul Hukuk bölümünü öne almanız gerekmektedir.

Hakkında Mehmet Hoca

Buna da Göz At

Neden Yurtdışında Üniversite?

6Paylaşım Facebook’ta Paylaş0 Twitter’da Paylaş0 Beğen!3 Yorum Yaz3 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest0 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Tercihler Nasıl Yapılmalı ?

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş