Özel Ders
TEOG'da-'Selanik-Sorusu'nun-İptali-İçin-MEB'e-Başvuru

TEOG’da ‘Selanik Sorusu’nun İptali İçin MEB’e Başvuru

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne TEOG’da tarih sorusunun iptali için başvuru yapıldı.

Özel İkem Okulları’ndan iki tarih öğretmeni Başaran Gülöz ve Yusuf Eray Ayar Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne TEOG‘da İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında yer alan tartışmalı ‘Selanik sorusu’nun iptal edilmesi için başvuruda bulundu.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ‘NE 
                                                                                                                    ANKARA
28/04/2016 Perşembe günü TEOG sınavı 2.oturumunda yapılan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavı A kitapçığı 1.sorusunun, (Selanik’in sosyal-kültürel özellikleri) özellikle usul ve teknik yönünden oldukça sakıncalı ve hatalı olduğunu, bu sebeple yoğun mağduriyet yaşatacağını düşündüğümüzden aşağıdaki açıklamalar sebebiyle iptalinin gerekli olduğunu arz ederiz.

Atatürk’ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik ile ilgili 1.öncülde  “Farklı milletlerin bir arada yaşaması”  ile   4.öncülde “Çok uluslu bir yapıya sahip olması” ifadeleri  MEB kitabımızda açık bir şekilde “ÇOK KÜLTÜRLÜ “yapıya dayandırılmış olup kitabımızın 16. sayfasında net bir şekilde ifade edilmiştir(MEB –İSTANBUL 2010).Ayrıca Bakanlığımız tarafından geçmiş yıllarda yapılan TEOG sınavlarında aynı sorunun oldukça benzerleri sorulmuş “Selanik’in çok uluslu yapısının kültürel zenginlik ifade ettiği,geçmiş TEOG sınavlarımızca da tasdiklenmiştir.” Dolayısıyla sınava hazırlanırken MEB ‘in işaret ettiği kazanımlar çerçevesinde hazırlıklarını yapan, Devlet kitabını çalışmalarına ana kaynak olarak kullanan ve geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözerek sınava hazırlanan öğrencilerimizin çok ulusluluğu ve farklı milletlerin bir arada yaşamasını KÜLTÜREL özellikle eşleştirmesi kaçınılmazdır. Bu durumda bahsi geçen sorunun büyük bir mağduriyet yaratacağı açıktır, Bakanlığımızca sorunun tekrar incelenerek muhtemel bir hak ihlaline sebebiyet vermeden sorunun iptaline karar verilmesini saygılarımızla arz ederiz.

Soruya MEB Kitabında yapılan atıf ile 2013 ve 2015 yıllarında TEOG sınavlarında sorulan benzer sorular aşağıda belirtilmiştir

BAŞARAN GÜLÖZ                                                                                                YUSUF ERAY AYAR
ÖZEL İKEM OKULLARI TARİH ÖĞRETMENİ                              ÖZEL İKEM OKULLARI TARİH ÖĞRETMENİ
Sorulara Milli Eğitim Bakanlığı kitabında yapılan atıf ile 2013 ve 2015 yıllarında TEOG sınavlarında sorulan benzer sorular:
2. teog inkılap hatalı soru iddiası
2. teog inkılap hatalı soru var mı

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: 3.7 ( 5 votes)

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

1 yorum

  1. Bu soruyu “B” olarak işaretledim. Sebebimse gayet açık ve cevabımın arkasındayım. Bu soruda birçok okulda “sosyokültürel” adıyla ezberletilen kavramın bir daha düşünülmesi, sosyal ve kültürel yapı arasındaki ince sınırın çizilmesi istendi. Ama ne yazık ki değerli hocalarımız bile bu kavram kargaşası içinde kaybolmuşlar.
    Başaran veYusuf Eray Hoca’ nın örnek gösterdiği mazeret sınavının ilk sorusunda “kültürel farklılığın” “çok uluslu yapının” bir sonucu olarak ortaya çıktığı gösterilmiştir. Ders kitabında altı çizili cümle de bunu destekliyor. Yani sevgili hocalarım MEB kitaplarında”Farklı milletlerin bir arada yaşaması” ve “Çok uluslu yapıya sahip olması” “ÇOK KÜLTÜRLÜ” yapıya dayandırılmamış, çok kültürlü yapının oluşumunu sağladığı açık açık yazmaktadır.Basit sebep sonuç ilişkisi.
    Çok ulusluluğun ve farklı milletlerin bir arada yaşamasının kultürel özelliklerle eşleştirilmesini “KAÇINILMAZ” sayan hocalarımıza sorunun iki kısımdan oluştuğunu hatırlatıyor ve yorumlarını merak ediyorum.”Önemli fikir akımlarının etkisinde kalmak” ve “Zengin basın-yayın hayatının olması” şıklarınını MEB kitaplarının hangi cümlesini kaynak alarak sosyal özelliklerle eşleştirmişler??? Bunu kaçınılmaz kılan nedir acaba??? Bu kampanyanın başlamasını sağlayan birkaç öğretmen tanıyorum. Doğru şıkın “B” olduğunu kesinlikle iddaa eden ve hala aynı düşünen öğretmenler. Çalıştıkları özel okulda öğrencilerin çoğunun “c” şıkkını işaretlemiş olması, yalnız bir öğrenci full yapabilecekken onun da bu soruda hata yapmış olması okul müdüriyeti başta olmakla tüm öğretmenlerde ticari kaygı oluşturmuştur. Şimdi bu insanlar kendileriyle bile zıtlaşarak inanmadıkları bir şeyi savunuyor, MEB’ in de buna kanacağını düşünüyorlar. Hatta utanmadan “hak ihlali” olduğunu savunuyorlar. Şimdi sorarım size azınlıkta olan düşünerek sorunun cevabını “b” olarak işaretleyenlerin hakkı ne olacak? Hak çoğunluğa göre yön değiştirir mi? Türkiye’nin şimdiki sorunu da bu değil mi zaten? İnsanlar yanlış yapıyor -yapabilirler- ama bunu kabul edeceklerine yanlışın doğru olduğunu başkalarına kabul ettirmeye çalışıyorlar. Bunu destekleyen hocalara da nasıl güvenelim? Güven olmazsa bir insan yüce bir meslek olan öğretmenliğe devam edebilir mi??? Bu eğittiği çocukların da aynı hatayı yapmasına sebep olmaz mı?
    Bu sorunun “çocukların düzeyine” göre zor ve çelişkili olduğunu savunanlar var. Bizi küçümsemeyin. Biraz okumayı bilen insan sorunun cevabının gün gibi ortada olduğunu kolaylıkla görür. Böyle sorulara eleyici sorular denir ve tüm sınavlarda okuyanın okumayanla farkını ortaya koymak için olması gerekir.
    Bu soru için emek harcayan hocaların bildiklerinden şaşmayacağını, soruyu iptal etmeyeceğini umuyorum.
    Saygılar.

    Leyla BABAYEV
    Özel Bahçeşehir Bilfen Ortaokulu
    8G sınıf öğrencisi.

Tartışmaya Katılın

TEOG'da 'Selanik Sorusu'nun İptali İçin MEB'e Başvuru

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş