Özel Ders

TEOG soru ve cevapları yayınlandı mı?

5TEOG soru ve cevapları incelemesi! Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan TEOG sınavı sonlandı.

Öğrenciler sınavdan çıktıktan sonra ise soru ve cevaplarını merak etmekteler. Sınavdaki bir soru ise dikkatleri çekti. Soru ise son günlerin olayı selfie ile ilgiliydi. TEOG sınavları ilk oturum bugün gerçekleşti. Öğrenciler ilk sınav stresini geçiri. Bugün TEOG sınavında Matematik, Türkçe ve Din Kültürü derslerinin sınavları yapıldı. Sınavdan çıkan 8.sınıf öğrencileri ise maraton biter bitmez Twitter‘dan ilk değerlendirmeleri yaptı.

Tüm ülke genelinde KKTC’de bugün TEOG sınavları gerçekleşiyor. 1 milyon 200 bin kişinin katıldığı 8.sınıflar sınavlara girecekler. Bugün ise okullarda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derlesinden sınavlar yapılıyor.

Türkçe dersi sınavı saat 09.00’da başlarken 09.40’da bitiyor. 20 sorunun olduğu sınavda sınav süresi ise 40 dakika olarak gerçekleşti. Matematik Dersi dersi sınavı saat 10.10’da başlarken 10.50’de bitiyor. 20 sorunun olduğu sınavda sınav süresi ise 40 dakika olarak gerçekleşti. Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi sınavı saat 11.20’da başlarken 12.00’da bitiyor. 20 sorunun olduğu sınavda sınav süresi ise 40 dakika olarak gerçekleşti.

Sınavın soru ve cevapları sınav sonrasında meb.gov.tr adresi üzerinden yayınlanacak. Sınav Sonuçlarının ise 2015 Ock ayında belli olacak. Sınava girmeyenler için Mazeret sınavı ise 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleşecek.

Örnek Bir Soru

Soru: Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir?

“Bir gün şiirlerimdeki Türkçe sözcükler için dediler ki : “Arkadaş, sen aynı şiirinde hem Türkçe bir sözcük kullanıp anne diyorsun. Hem de yabancı bir sözcük kullanıp valide diyorsun. Dizelerin içine yabancı bir sözcük koyarsan bu zengin bir dil kullanımı olmuyor.
Ya bizi seç ya da onları..” Ben de başladım güzel dilimiz Türkçe ile yazmaya.

Geçen hafta bir seminer sonrası çok sevdiğim şair arkadaşımla bahçede biraz oturduk. Bana iyice yaklaşarak, “selfie” pozu ver de bu anı ölümsüzleştirelim, dedi. Birden durgunlaştım. Nedenini sorduğumda, Türk Dil Kurumu vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda “Kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie” yerine Türkçe karşılık olarak “özçekim” sözcüğünü seçti, sen de özçekimi kullansaydın mutlu olurdum, dedim. Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir?

A): Söz varlığını zenginleştirme konusuna önem vermeleri
B): Sözcüklere Türkçe karşılık bulmada toplumun görüşünü dikkate almaları
C): Yabancı sözcüklerin yerine Türkçelerini kullanmayı özendirmeleri
D): Yabancı dillerden alınmış ve dilimize yerleşmiş sözcükleri sıkça kullanmaları

Cevap: c

Öğrenciler en çok matematik testinde zorlandıklarını söyledi. Öğrenciler geçen yıl çok zor bulunan din sorularının ise bu sene çok kolay olduğunu belirtti. Öğrencilere ‘selfie’ kelimesinin Türkçe karşılığı da soruldu. Cevap ise ‘özçekim’ olacaktı.

TEOG SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ortak sınavlar uygulama takvimine göre 26-27 Kasım’da yapılacak 1. dönem ve 13-14 Aralık, mazeret sınavı sonuçları ocak ayında açıklanacak.

Bugünkü oturumda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları yapılacak. Ortak sınavlar; ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB’e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacak.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Ortak sınavın ikinci oturumu ise 20 Kasım Perşembe günü yapılacak. İkinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirilecek. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.

Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Mazeret sınavları ise 13-14 Aralık’ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav, 29-30 Nisan 2015’te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015’te gerçekleştirilecek.

Öğretmenler, kendi okulu dışında görevlendirilecek

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek.

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Engelli öğrencilerin sınavları

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak.

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

Tüm öğretmenler okullarında olacak

MEB, ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınavların yapılacağı günlerde en geç saat 09.00’da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

Musevi öğrencilere din kültürü soruları

MEB tarafından bu yıl 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlarda ilk kez Musevi öğrencilere, ayrı bir müfredat kapsamında hazırlanan “din kültürü ve ahlak bilgisi” soruları yöneltilecek. Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulunun isteği üzerine hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını, yalnızca bu okulun 8. sınıf öğrencileri yanıtlayacak, diğer okullardaki musevi öğrenciler ise bu sorulardan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da muaf tutulacak.

TEOG’da sorularla inatlaşmayın

Yurt genelinde 8’inci sınıfların gireceği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavları’nda başarıyı etkileyen en önemli faktörlerin başında öğrencilerin özellikle zorlandıkları sorulara karşı inatlaşma tutumunun geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu “Bilemediğiniz soruyla cebelleşmeyin” dedi.

TEOG sınavına saatler kala hem öğrencilerin hem de ebeveynlerinin sınav öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda değerlendirmede bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Çocuk Gelişimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu stresi ile baş etme, sınav öncesi ve sonrasında öğrencilerin ve ebeveynlerinin dikkat etmesi gerekenler hususunda bilgi verdi. Söz konusu sınavanı bir değerlendirme olarak algılanması gerektiğini belirten Prof. Dr.Alisinanoğlu, ” Öğrencilerin buna bir değerlendirme gözüyle bakması gerekiyor. Yani bizim aslında sınavın kendisinden çok sınava bakış açımız çok önemli. Sınavı hayatımızın sonu ya da başlangıcı gibi değerlendirirsek paniğimiz o kadar artacaktır. Ama ”zaten benim öğrendiğim şeylerin ara sınavı gibi bir değerlendirme sınavı yapılıyor” şeklinde bakarsak ona göre biraz daha rahat oluruz dedi.” dedi.

“BİLMEDİĞİNİZ SORUYLA CEBELLEŞMEYİN”

Öğrencilerin aslında sahip oldukları bilgiler çerçevesinde sınava tabii tutulduklarını ifade eden Prof. Dr.Alisinanoğlu sınav öncesi ve esnasında kontrollü heyecana dikkat çekti. Özellikle öğrencilerin zorlandıkları sorulara karşı sergilemesi gerekene tutum hakkında değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Alisinanoğlu; ” Panik yapmaya gerek yok. Bildiğiniz sorulardan başlayın ve anında kodlamayı yapın, eğer kodlamayı sonraya bırakırsanız karıştırma olasılığınız var sırayı. Kaydırmayalım sırayı. Bilemediğiniz soruyla cebelleşmeyin. Bir süre sonra tekrar döner cevaplarsınız o soruyu. Unutmayın yanlış doğruyu götürmüyor. Cevapsız soru bırakmayın. Size en yakın gelen cevabı işaretleyin. Ben okuduğumu anlayabilirim Yani gözünüzü korkutmayın kendinizi motive edin. O anda soruyu okumaya çalışsınlar baktılar ki gerçekten anlamadılar bir kere daha okusunlar. Soruyu okurken cevabı ne vereceğim diye düşündükleri zaman soruyu anlayamayabilirler. Onun için tamamen okuduklarına odaklanmalı ve okuduklarını anlamaları çok önemli. Ama buna rağmen baktık ki o soruyla cebelleşmek gerekiyor, sonraya bırakın. Acaba şu mu bu mu diye kararsızlık yaşandığı zaman da ikisinin arasındaki en mantıklı cevabı tercih etsinler” diye konuştu.

“NORMAL BİR GÜN OLSUN”

Sınav heyecanının kontrol altına alınmasında ebeveynlere ve öğretmenlere de çeşitli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Alisinanoğlu özellikle sınav gününün normal rutin günlerden farksız bir gün olma psikolojisinin yansıtılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Alisinanoğlu şunları söyledi: “Anne babaların ve öğretmenlerin bakış açısı da öğrencilerimizin stresini arttırıyor ya da azaltılıyor. Bu normal bir gün olsun. Ne olur beslenmesinde uyku saatinde bir değişiklik yapmayın. ‘Sınavın var üşütme aman yemek ye’ gibi sözlerle hayatın merkezine oturtmayalım sınavları. Onların enerjisini olumluya çevirme aslında biz yetişkinlerin elinde. Şunu mutlaka söylesin anne ve babalar; ‘Hiçbirşey senden kıymetli değil. Evet sen elinden geleni yaptın ama her ne olursa olsun sen bizim çocuğumuzsun. Sınavı kazansan da kaybetsen de yine sen bizim için çok önemlisin’ bu mesajı davranışlarımızla, sözlerimizle vermeliyiz. Öğretmenlerin de bunları yapması lazım.”

“GELİŞİME AÇIK OLUN”

Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu ayrıca sınav aralarında öğrencilerin fizyolojik ihtiyaçlarını gidermelerinin önerisinde bulunarak; ” Sınav esnasında sınava girerken çok kalbiniz atıyor heyecanlanıyorsanız, bir derin nefes alın ve lütfen içinizden tutun ve nefesinizi verin ve tekrar dönün sorularınıza Siz yapabilirsiniz.Bir önceki sınavın sorularını arkadaşları ile tartışmaya girmesinler bu onların moralini bozabilir bir sonraki sınav için konsantrelerini bozabilir.Sevgili öğrenciler sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizler bizim için çok önemlisiniz lütfen gelişime açık olun lütfen kendinizi geliştirin” diye ifade etti.

Kaynak: Sabah

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

TEOG soru ve cevapları yayınlandı mı?

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş