Özel Ders
Mimarlık Programları Başarı Sınırı Belli Oldu

Mimarlık Programları Başarı Sınırı Belli Oldu

YÖK, üniversitelerdeki mimarlık programına yerleştirme işlemlerinde de başarı sınırı getirildiğini duyurdu. Buna göre, mimarlık programına başarı sırası en düşük 200 bin olan adaylar yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dâhilinde yerleştirilecek. Ayrıca, vakıf yükseköğretim kurumları senato kararı ile söz konusu başarı sıralarına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebilecek.

Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yazılı olarak yapılan açıklamada, “Yeni YÖK” olarak yükseköğretim sistemimizde eğitim-öğretim süreçlerimizin niteliğinin arttırılmasına yönelik konuyla ilgili paydaşlarımızın da görüşlerini alarak bir dizi düzenleme gerçekleştirildiği belirtilerek, bu kapsamda özellikle meslek icrasına yönelik programlarda “başarı sırasına göre sınırlama” uygulamalar başlatıldığı hatırlatıldı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Bilindiği üzere bu kapsamda ilk olarak tıp’ta 40 bin, hukuk’ta ise 150 bin başarı sırası sınırı belirlendi ve 2015 ÖSYS’de uygulandı. Bu uygulamamız toplumun ilgili her kesiminde kabul gördü. Aynı amaca yönelik olarak mühendislik alanındaki programlar içinde bu alanın en önemli paydaşı olan Mühendislik Dekanları ile toplantılar gerçekleştirildi ve kendilerinden gelen görüşler, tıp ve hukuk alanları için yapılan düzenlemenin mühendislik alanı için de uygulanması yönünde oldu. Bu kapsamda mühendislik alanında 240 bin başarı sırası sınırı belirlendi ve Mimarlık programı içinde çalışma yapıldığı yakın zamanda tarafımızca kamuoyuna duyuruldu.

BAŞARI SINIRI ALANIN UZMANLARINCA TALEP EDİLDİ

Mimarlık programı kontenjanlarına yerleşen öğrenci sayılarına ilişkin yapılan çalışmada, adı geçen programa yerleşen ve aynı programda eğitim alan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllar geçtikçe açıldığı gözlemlendi. Başarı sıralamasında aralarındaki fark yüzbinleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretim üyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığı değerlendirildi. Tıp, hukuk ve mühendislikten sonra mimarlık için de başarı sıralaması sınırı paydaşlarca ve mimarlık alanının uzmanlarınca talep edildi. Yükseköğretim Kurumlarındaki Mimarlık programına son yıllarda yerleşen öğrencilerin başarı sıraları da dikkate alınarak yapılan çalışma sonucunda 2016 ÖSYS’de; Türkiye ve KKTC’deki yükseköğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinde mimarlık programına başarı sırası en düşük iki yüz bininci (200.000) sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dâhilinde yerleştirilmesine ve vakıf yükseköğretim kurumlarının senato kararı ile söz konusu başarı sıralarına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebilmesine karar verildi.

MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI İÇİN YASA TASLAĞI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Bu rakamları belirlerken talepleri dikkate almakla birlikte diğer taraftan sınırlamanın yıkıcı olmaması da gözetildi. YÖK olarak, tıp, hukuk, mühendislik ve son olarak eklenen mimarlık programlarına ilişkin başarı sıralaması sınırının tek başına bu alanlara kaliteyi getirmeyeceğini, yükseköğretimde özellikle çıktıyı ve mezuniyet yetkinliğini dikkate alan başkaca kararların alınmasının da gerektiğini biliyoruz.

Bu bağlamda yakın zamanda kuruluşunu tamamladığımız Kalite Kurulu ve süreçleri daha da önem kazandı. Mezuniyet sonrasında meslek icrası için sadece YÖK’ün değil, diğer ilgili paydaşların da katkı sağlayacağı bir  “mesleki yeterlilik sınavının” olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuya ilişkin bir yasa taslağı üzerinde çalışılıyor.”

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

Mimarlık Programları Başarı Sınırı Belli Oldu

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş