Özel Ders
MEB-PISA-2015-Ulusal-Ön-Raporu-Milli-gelir-performansta-etkili

MEB PISA 2015 Ulusal Ön Raporu: Milli gelir performansta etkili

MEB’in PISA 2015 Ulusal Ön Raporu’na göre en başarılı bölge Türkiye ortalamasını geride bırakan Batı Marmara olurken, fen liseleri ise beklendiği gibi en iyi performansı gösterdi. MEB raporda, OECD’nin göstergelerinden çıkarak kimi tespitlerde de bulundu. Buna göre, gayrisafi yurtiçi hasılanın düşüklüğü, okul öncesi eğitime erişimin az olması Türkiye’nin PISA 2015’teki performansını etkiledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) PISA 2015 Ulusal Ön Raporu yayınlandı. Raporda Türkiye’nin PISA 2015’teki performansıyla ilgili bölgesel ve okul türlerine göre ayrıntılı bilgilere yer verildi. Buna göre Batı Marmara fen bilimleri ve okuma, Ege ise matematikte en iyi performansı gösterdi. Okul türleri içerisinde fen liseleri üç alanda da birinciliği kimseye bırakmadı. PISA 2015’te yaklaşık yüzde 15 oranında temsil edilen Anadolu imam hatip liseleri ise ortalama bir performans sergiledi. Raporda, MEB OECD’nin göstergelerinden yola çıkarak PISA 2015’teki performansı etkileyen faktörleri şöyle sıraladı:

– Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) oranlarının düşük olduğu ülkelerden biri. Bazı ülkelerin göreceli refahı eğitimle ilgili daha fazla harcama yapmalarına olanak tanırken, bazı ülkeler de kendilerini daha düşük bir milli gelirle sınırlandırılmış bulunuyor. Bu nedenle, ülkeler arasındaki eğitim sistemlerinin performansını karşılaştırırken, ülkelerin milli gelirini göz önünde bulundurmak önemli. Türkiye’nin mevcut bütün yapısı aynı kalırken kişi başına düşen GSYİH’sinin OECD ortalamasıyla aynı olması durumunda, örneğin fen okuryazarlığı ortalamasının 425’ten 456’ya yükselebileceği tahmin ediliyor.

DERS SONRASI AYRILAN ZAMAN DİKKAT ÇEKİCİ

-PISA’da okul sonrasında öğrenme için daha fazla zaman harcadığını ifade eden öğrencilerin fen puanlarının daha düşük olduğu görülüyor. OECD üyesi ülkeler içinde okul dışında öğrenme için ayrılan zamanın en az olduğu ülkeler Almanya, Finlandiya, İsviçre ve Japonya. Bu ülkelerde öğrenciler haftalık ortalama 10-15 saat okul sonrasında derslerine zaman ayırıyor. Onların PISA fen okuryazarlığı ortalama puanları açısından üst sıralarda yer alması dikkat çekici. Türkiye’de ise öğrenciler okul sonrasında derslerine haftalık ortalama 24.5 saat zaman ayırıyor.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE TÜRKİYE GERİDE

– Öğrencilerin okul öncesi eğitim alma durumları, PISA’da öğrenci başarılarını etkileyen diğer bir faktör. Türkiye’de PISA’ya katılan öğrencilerin yüzde 46.3’ü okul öncesi eğitim almadıklarını ifade etti. Bu oran OECD’de yüzde 4.5.

– Türkiye’de okulu astığını ve dersi kırdığını söyleyen öğrenci oranlarının OECD ortalamasından yüksek olması dikkat çekiyor. Ancak PISA 2012 verileriyle karşılaştırıldığında tüm gün okulu asan öğrenci oranında yüzde 3.3’lük bir azalma var.

-2006-2015 arasında öğretmen başına düşen öğrenci sayısında Türkiye, OECD ortalamasına göre daha fazla iyileşme gösterdi.

Fen ve okumada Batı Marmara birinci

PISA programında 15 yaş düzeyinde öğrenciler matematik, okuma ve fen bilimleri alanlarında değerlendiriliyor. Türkiye’de 61 ilden 5 bin 895 öğrencinin yer aldığı programda, fen bilimleri ve okumada en başarılı bölge Batı Marmara, matematikte ise Ege oldu. Genel olarak üç alanda da en başarısız performansı gösteren bölgeler ise Ortadoğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu. Bu iki bölge Türkiye ortalamalarına göre yaklaşık 50 puan geride kaldı.

Sınava en yüksek katılımı yüzde 38.1 ile Anadolu liseleri yaptı. Onu mesleki ve teknik Anadolu liseleri yüzde 36.4 ve Anadolu imam hatip liseleri yüzde 14.4 ile takip etti. Fen liselerinden katılım yüzde 2.1’de kaldı. En düşük oransa yüzde 0.7 ile güzel sanatlar liselerine ait. Ayrıca ortaokullarda eğitim alan 15 yaş düzeyindeki öğrencilerden de yüzde 2’lik bir katılım gerçekleşti. Fen liseleri; fen bilimleri, matematik ve okumada açık arayla en başarılı lise türü. İkinci sırada sosyal bilimler, üçüncü sıradaysa Anadolu liseleri yer alıyor. Fen liseleri genel sıralamada ilk 5’te yer alan ülkelerdeki ortalama puanları yakalamayı başarıyor. En düşük performans ise genel olarak ortaokul, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerine ait. Anadolu imam hatip liseleri ise üç alanda da dördüncü sırada yer alıyor. Ancak bu okul türünde üçüncü sıradaki Anadolu liselerine göre 50 puana ulaşan bir düşüş gözleniyor.

OKUL TÜRLERİNE GÖRE EN BAŞARILILAR

  Fen Sosyal Bilimler Anadolu Türkiye Ortalaması
Fen bilimleri 534 518 461 425
Okuma 534 523 464 428
Matematik 537 504 454 420

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

MEB PISA 2015 Ulusal Ön Raporu: Milli gelir performansta etkili

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş