Özel Ders
her-yonuyle-proje-okullari-yonetmeligi-paneli-duzenlendi

‘Her Yönüyle Proje Okulları Yönetmeliği’ Paneli Düzenlendi

Vefa, İstanbul Erkek, Kadıköy ve Bornova Anadolu liselerinin mezun dernekleri bir araya gelerek ‘Her Yönüyle Proje Okulları Yönetmeliği’ başlıklı panel düzenledi. Proje okul veli ve mezunlarının katıldığı etkinlikte öğretmensiz kalan öğrenciler için telafi eğitimi yapılması gerektiği vurgulandı.

Proje okul olarak ilan edilen İstanbul Erkek, Vefa, Bornova ve Kadıköy Anadolu liselerinin mezun dernekleri dün Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde bir panel düzenledi. ‘Her Yönüyle Proje Okulları Yönetmeliği’ başlıklı panele üniversiteler, vakıflar ve araştırma merkezlerinden isimler konuşmacı olarak katıldı. Veli ve mezunlar da dinleyici olarak katıldı. Moderatörlüğünü Gazeteci Banu Güven’in üstlendiği panelde, bu okullardaki öğrencilerin 1.5 ayının kaybolduğu, okulların bu açığı kapatacak telafi programları yapması gerektiği vurgulandı. Yönetmeliğin açık olmadığı, ‘proje nedir’ ile ilgili tanımların yer almadığı, yüzde 80’ini öğretmen ve yönetici atamasıyla ilgili ifadelerin oluşturduğu belirtildi.

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞME ORANI YÜZDE 98

Vefa ve İstanbul Erkek liselerinde müdürlük görevinde bulunmuş olan ve Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Genel Sekreteri Dr. Sakin Öner,  proje okulların tarihiyle ilgili bilgi vererek şunları söyledi:

“14 Mart 2014’te başlayan proje okul uygulamasına önce Milli Eğitim Bakanlığı 33 okul seçti. Bu okullarda İstanbul Lisesi yoktu. Çünkü Galatasaray Lisesi gibi özel bir yasası olduğu düşünülmüş. Sonra da özel yasası olmadığı öğrenilince dahil edilmiş. Pertevniyal de bu listede yoktu. Özel bir çabayla proje okullar arasına girdi. Bu okulların türlerine göre bir ayrım yapacak olursak; 14’ü fen lisesi, 10’u sosyal bilimler, 4’ü güzel sanatlar, 2’si spor lisesi, 30 küsürü meslek lisesi, diğerleri Anadolu ve imam hatip liseleri. Bu okulların mezunlarının üniversiteye yerleşme oranı yüzde 98. Bir kısmı da yurtdışına gidiyor. Bunlar tarihi okullar. Cumhuriyet’in ilk demokratlarını, öğretmenlerini yetiştiren okullar. Devlet buraları destekleyecek, üniversitelerle işbirliği yapacak diye açıklandı. Bu, bütün okulları çok sevindirdi. İlk uygulama çok sessizce yapıldı. Okulların taban puanlarının altında öğrenci yerleştirildi. Bu okulların akademik başarı düzeyini etkileyecek olumsuz şeyler yapıldı. Akademik başarının düşürülmesindeki amaç nedir anlamadım. 8 bin 400 okul müdürü aynı anda görevden alındı. Uzun zaman bu okullara müdür atanmadı. 3 yıldan fazla vekaleten müdürler vardı. Özellikle tarihi okullara müdür atanırken camianın görüşü de alınırdı. Bunlar yönetmeliğe göre  ortadan kalktı.”

BAKAN’A VERİLEN BİLGİLER YANLIŞ

Dr. Sakin Öner, okullardan gönderilen öğretmen sayılarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

“İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Sayın Bakan’a vermiş olduğu bilgi gerçeklerle pek örtüşmüyor. 11 okulda rotasyon yapıldı. İstanbul Erkek Lisesi’nin öğretmenlerinin yarısı Alman öğretmen. 36 Türk öğretmenden 20’si ayrdıldı. Vefa Lisesi’nde 46 öğretmenden 28’i gitti. Pertevniyal Lisesi’nde 56’dan 30’u; Kabataş Erkek Lisesi’nde 67’den 30’u, Kadıköy Anadolu Lisesi’nde 84’ten 52’si; Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde 45 öğretmenden 19’u; Atatürk Fen Lisesi’nde 28 öğretmenden 17’si gönderildi. Bu okulların 1.5 ayı kaybolmuş durumda. Okulların, bu çocukların açıklarını kapatacak telafi programlarını yapmaları gerekiyor.”

YÖNETMELİKTE ‘PROJE NEDİR’İN TANIMI YOK

Yönetmeliği hukuki açıdan değerlendiren Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği Geçmiş Dönem Başkanı Avukat Argun Eğmir, yönetmeliğin yüzde 80’inde yönetici ve öğretmen ataması ifadelerinin yer aldığını, projenin tanımının olmadığını söyleyerek şöyle konuştu:

“Proje okullar, okullar açıldıktan 10 gün sonra iki genelgeyle yapılan rotasyonla kamuoyunun gündemine geldi. Proje okullar yönetmeliğinde velileri rahatsız eden tek yön öğretmen rotasyonu değil. Yüzde 60’ın üzerinde rotasyon var. 4 sene sonra bu okullarda kıdemi 4 seneden fazla hiçbir öğretmen kalmamış olacak. Eğitim yılı başlayalı 7 hafta oldu, hâlâ boş geçen dersler var. Proje okul tanımı nedir bilmiyorum. ‘Proje nedir’in tanımı yok. Her maddede Bakanlığa tanımsız ve tarifsiz yetki verilmiş durumda. Proje okul yönetmeliğinin yüzde 80’i yönetici ve öğretmen ataması. Proje nedir? Nasıl kabul edilir? Bunlara ait hiçbir detay yönetmelikte yok. Birçok belirsizlik var. Yönetmeliğin iptali için sendika ve meslek örgütleri idari yargı yoluna gitti.”

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

'Her Yönüyle Proje Okulları Yönetmeliği' Paneli Düzenlendi

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş