Özel Ders
2016-LYS-Biyoloji-Testinde-Üç-Hatalı-Soru-İddiası

2016 LYS Biyoloji Testinde Üç Hatalı Soru İddiası!

Geçen hafta sonu yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) biyoloji testinde yer alan üç soruda hata olduğu iddia edildi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’nın ÖSYM’ye verdiği itiraz dilekçesinde; bir soruda eksik ifade yer aldığı, diğerinde müfredat dışı soru sorulduğu, bir diğerinde ise istenilen bilginin kitaplarda farklı anlatıldığı iddia edildi.

25 Haziran Cumartesi günü yapılan LYS-2’deki (Fen Bilimleri) biyoloji testinin üç sorusunda hata olduğu iddia edildi. Sorulara itiraz gerekçesini açıklayan dilekçe Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) gönderildi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Biyoloji Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz imzalı dilekçeyle, ÖSYM’nin internet sitesinde yayınladığı biyoloji testi kitapçığında bulunan 24, 25 ve 27’nci sorulara itiraz edildi. Dilekçede, ÖSYM’nin internet sitesinde yayınladığı 2016-LYS Biyoloji testinin hatalı olduğu belirtilen 24’üncü sorusu için, “Aorttan ana toplardamara doğru olan kan basıncındaki değişim’ ifadesi kullanılmadığı için, doğru seçenek olarak verilen grafik, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bazı kitaplarındaki grafiklerle, 1988-ÖSS ve 2012 LYS sorularında belirtilen kan basıncı grafikleri ile örtüşmüyor” denildi. Biyoloji Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz, bu sebeple öğrencilerin iki şık arasında kaldığını iddia etti.

İSTENİLEN BİLGİ MÜFREDAT DIŞI

25’inci soruda ise istenilen bilginin müfredat dışı olduğu belirtilerek, “Boşaltım sistemine ait kullanılan tabloda belirtilen mg/dl ve mEg/L birimler, müfredatta yer almıyor. Bu nedenle öğrenciler kan plazması ve idrardaki sodyum ve üre miktarını karşılaştırmakta zorlandı. Kısaca, bu soruda öğrenciden istenen bilgi, hem müfredat dışı hem de ayrıntı bir bilgi” denildi.

‘Hayvanlarda içgüdüsel davranışlar’ konulu 27’nci soruda ise, davranışla ilgili bilginin MEB’in kitaplarında farklı yer aldığı savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:

“IV. Öncüldeki ‘yeni doğmuş bir geyik yavrusunun ayağa kalkar kalkmaz annesini emmeye çalışması’ davranışı, içgüdüsel davranış örneği olarak cevabın içine alınmış. Bu durum, MEB 11’inci ve 12’nci sınıf kitaplarında ve bilimsel kitaplarda içgüdüsel davranış değil, refleks örneği olarak veriliyor.”

Değerlendirme

Bu haber işinize yaradı mı ?
User Rating: Be the first one !

Hakkında Ozan ÇORUMLU

Eğitimci. Yıllardır özel ders verir. Bilgiyi paylaşmayı sever. Bu siteyle amacı, her öğrencinin, hakkı olan eğitim hakkından ücretsiz bir şekilde yararlanmasını sağlamak.

Buna da Göz At

Milyonlarca-Veliyi-İlgilendiren-Karar

Milyonlarca Veliyi İlgilendiren Karar

20Paylaşım Facebook’ta Paylaş2 Twitter’da Paylaş6 Beğen!3 Yorum Yaz2 Facebook Messenger’da Paylaş Pinterest7 WhatsApp LinkedIn0 Print0 …

Tartışmaya Katılın

2016 LYS Biyoloji Testinde Üç Hatalı Soru İddiası!

Share via

İletişim

Bu bölümden sitemiz hakkında yorum, görüş ve isteklerinizi, hak ihlallerini, Özel Ders ve Reklam/Sponsorluk taleplerinizi iletebilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz kesinlikle 3. kişilerle paylaşılmaz.

Teşekkürler!
Mesajınız bize ulaştı.
24 saat içerisinde size geri dönüş yapacağız.

Bunu arkadaşınla paylaş